Hirmondo

Figyelnek a közösségre

Figyelnek a közösségre

Esztelnek községben igyekeznek figyelni arra is, hogy az összetartó, aktív közösség jeles napjait, ünnepeit a lehetőségekhez mérten megtartsák – nyilván a járványhelyzetre vonatkozó szabályok betartása mellett. Amint megírtuk, a megszokottól eltérő forgatókönyvvel szervezték meg nemrég a hagyományosnak számító farsangi felvonulást, most pedig március 15-e méltó megünneplésére készülnek.

– Az 1848-49-es szabadságharc hőseinek állított, Alsóesztelneken található emlékmű a méltó tisztelgéshez felújításra szorult, ezért az önkormányzat egyik részét megtisztította, tatarozta, a neveket feltüntető kőtáblát pedig szakértő kezekre bíztuk, a szentléleki Bartalis családhoz vittük, ahol visszaállítják a feliratozást. Az egész együttes elé természetes, faragottkő-párkány kerül majd, hogy jobban elhatárolja az emlékművet a kis téren – avatott be Salamon Balázs polgármester.

Március 15-én Esztelneken és Kurtapatakon is tartanak ünnepséget: huszárok érkeznek, a csíkszentkirályi Dajka Mihály tárogatón játszik majd, a tanulók verses műsorral készülnek, fellép a helyi kórus, beszédet mond az elöljáró. Az önkormányzat Magyarország csíkszeredai konzulátusának képviselőjét is meghívta, amennyiben nem sikerül valakinek személyesen részt vennie, remélik, az anyaország üzenetét tolmácsolják majd. A rendezvény részletes programját a későbbiekben közöljük.

Készül az általános rendezési terv (PUG)

Az önkormányzat megtette a részéről szükséges lépéseket, így készül a település általános rendezési terve, a PUG, amihez számos engedélyre van szükség, többek között műemlékvédelmi tanulmányra, amelyet május elsejére ígért a tervező. Amikor ez elkészül, további engedélyek is kellenek ugyanezen hatóságtól, ám a polgármester reméli, ebben ez évben sikerül befejezni a rendezési tervet. Kérdésünkre, hogy a hiánya milyen konkrét hátrányt jelent a helyieknek, kiderült, hogy borsos összeget kell fizetnie annak, aki építkezési engedélyért folyamodik, mivel helyi rendezési tervet (PUZ) kell készíttetnie.

Az Országos Befektetési Alaphoz (CNI) benyújtott pályázat segítségével mintegy 105 férőhelyes sportcsarnokot is építenének a községben, bizakodnak a kedvező elbírálásban. Helyszínként a kurtapataki óvoda melletti üres telek volna megfelelő.

Megújul a Nagy Mózes-iskola

A Regionális Operatív Program kiírása adott lehetőséget arra, hogy pályázzanak a Nagy Mózes-iskola régi szárnyának felújítására, az iratcsomót jóváhagyták, jelenleg a tervezés közbeszerzési eljárása zajlik. Számos munkálat van betervezve az intézménynél: teljes külső és belső tatarozás, területrendezés: parkolók és tornaterem kialakítása. Mindezeket természetesen oly módon kivitelezik, hogy közben megőrzik a műemlék zónában álló régi épület arculatát.

Népszerű a fotópályázat

Nagy népszerűségnek örvend az önkormányzat által meghirdetett fotópályázat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környék szépségeire, értékeire, amelyek mellett talán a napi hajtásban a helyiek is elmennek, nem mindig figyelnek fel rájuk. Márciusra már a hónap első napján 3 fotót küldtek be – alább a februári nyertes felvételt, Jancsó Márta fotóját közöljük.

Minden hónapban kiválasztják a legsikerültebb képet, azokból áll majd össze jövőre az önkormányzat falinaptára, és kiállítás szervezését is tervbe vették, hogy azok is megcsodálhassák a fotókat, akik nem a közösségi média felhasználói.

Újdonságok vannak a helyi egyházi életben is: elhelyezték az eddig Alsóesztelneken szolgáló plébánost, Ilyés K. Imrét, szerepkörét Kakucs Béla, fr. Szilveszter OFM tölti be, a zárdába pedig még egy ferences atya érkezett: Marek Ferenc fr. Bernardin OFM.

Esztelnek egyértelműen jónak tartja a kézdivásárhelyi metropolisz-övezethez való csatlakozás lehetőségét, amelynek számos potenciális előnye van, amelyek közül ha csupán a bicikliút valósul meg, az is nagy löketet adhat a helyi faluturizmusnak, egyházi turizmusnak egyaránt, hiszen a felújított ferences kolostor, a felújítás alatt álló, közeli Szent Mihály-hegyi templom is érdeklődőket vonzhat.

Tavaszra készülődve

A héten megkezdik a községben a sáncok rendezését, kiásását, ígéret van arra is, hogy ebben a hónapban folytatódnak a tél elején abbahagyott útjavítási munkálatok. A kivitelezőnek minden eddig elvégzett munkája ki van fizetve, decemberben megtörtént az elszámolás, tiszta lappal indulnak. Aszfaltszőnyeget kap Kurtapatakon a buszmegállótól Felsőkurtapatakig vezető szakasz, valamint Esztelneken az alsó iskolánál a Búzaszer utca.

Hozzászólások