Felhívás!

Felújítás az Incze László Céhtörténeti Múzeumban

Felújítás az Incze László Céhtörténeti Múzeumban

Lehetőség lenne arra, hogy az intézkedések betartásával nyitva legyenek a múzeumok, viszont a kézdivásárhelyi intézmény még pár napig zárva tart. Ennek oka, hogy a kényszerpihenőt kihasználva úgy döntöttek, felújítják a céhtörténeti részleget is magába foglaló földszinti részét az épületnek.

Nem pihentek, dolgoztak – közölte dr. Dimény Attila, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum vezetője, aki szerint egy sor, már rég időszerű munkálatot sikerült elvégezni a vírusos zárlat generálta kényszerleállás idején. „Áprilisban kezdődött az egyik szárnyban a munkálat, május 11-ével pedig a második, méretét tekintve a nagyobb szárnyban is beindult a felújítás. Április végére elkészültünk az első fázissal, úgy becsüljük, hogy május végére a második rész is befejeződik. Emiatt egyelőre nem látogatható a múzeum, mivel újra be kell rendeznünk a részleget, a lehetőségeink szerint újragondolva a 21-ik század szellemében” – mondta dr. Dimény Attila. Mindezek mellett a múzeum munkatársai elvégezték a tudományos teendőiket is, elküldve a véglegesített anyagokat az Acta Siculica periódikának. „Ezt mindhárom muzeológus megtette, én ezenkívül letettem egy dolgozatot a Magyar Néprajzi Múzeum számára, a napokban véglegesítettem egy kutatást Oroszfaluval kapcsolatosan” – részletezte az igazgató.

Az intézményvezető abban reménykedik, hogy a május 31-ig tartó – a kapura is kifüggesztett program szerinti – leállást követően, amibe azért pár napos csúszást mindenképpen muszáj belekalkulálniuk előre nem látható okok miatt, ismét látogatható lesz a múzeum, amely más intézményekhez hasonlóan a virtuális térben erősítette az elmúlt időszakban a jelenlétét. Hogy a legkisebbeket ösztönözzék, több pályázatot hirdettek a Facebookon, és a visszajelzések nagyon pozitívnak bizonyultak, pezsget az élet a világhálón, több rajzpályázatukra az elvárásaikon felüli számban érkeztek munkák.

Maradnak el rendezvény is: ilyen a Nagy Mózes Líceum hagyományos, évzáró kiállítása, a többiről a bizonytalan helyzet miatt korai beszélni. Volt a könyvtárral közös rendezvényük is, megemlékeztek a névadó Báró Wesselényi Miklósról. A vezető muzeológus a Céhtörténeti Múzeum szimpatizánsai Facebook-oldalán egy 26 perces filmet tett közzé, ami a város első díszpolgárának van szentelve. A filmben dr. Dimény Attilán kívül Vántsa Judit, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvár igazgatója és az ötletgazda, a zsibói származású dr. Erdélyi Csaba belgyógyász főorvos szólal meg, méltatja a reformkor egyik legjelentősebb személyiségének életét és munkásságát, osztja meg gondolatait Zsibó és Wesselényi kapcsolatáról.

A dunai hajósként is ismert, 1796. december 3-án született, 170 éve, 1850. április 21-én elhunyt Wesselényi emlékét – aki az 1834-es tűzvész után a céhes város újraépítésének is egyik mecénása volt – Kézdivásárhelyen utcanévtábla őrzi, és a városi könyvtár is az ő nevét viseli.

Hozzászólások