Hirmondo

Felkészülten várják a telet

Felkészülten várják a telet

Közeledve az év végéhez, a polgármester nincs teljesen megelégedve az idei haladással, viszont van még pályázat az önkormányzat tarsolyában, ami a fejlesztéseket illeti. Jövőre turisztikai település válhat Zabolából, de az Anghel Saligny-program is jól jött a községnek.

Fejér Levente polgármester úgy értékeli, nem minden alakult a tervek szerint a zabolai önkormányzatnál, de lassan-lassan tisztázódnak a dolgok.

Hirdetés
Hirdetés

– Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor az idei folyamatokkal nem vagyok megelégedve. Vannak olyan útmodernizációs pályázataink, amelyek munkálatai már márciusban el kellett volna kezdődjenek, de a bürokratikus útvesztők, a licit miatt elhúzódtak. Ilyen a sokat emlegetett AFIR-os pályázatunk. Most vagyunk abban a szakaszban, hogy jelentkeztek cégek, és reméljük, január végére meg lesz a licit nyertese is, és végre neki lehet fogni a munkának. Évek óta folyamatban van, ez az utolsó lehetőségünk, ugyanis jövő szeptemberéig be is kell fejezni – magyarázta.

Hozzátette, van még egy, szintén útfelújításokra benyújtott pályázat a PNDL-nél, a téli hónapokban erre is meglesz a licitkiírás. 13 kilométer útról van szó összesen, amelynek már rég be kellett volna fejeződnie, de sajnos, a bürokrácia miatt ez nem történt meg.

Több pályázattal vágtak neki

Zabola község összesen hét pályázatot nyújtott be az Anghel Saligny programba, amelyek utak, híd javítását célozzák, valamint a tamásfalvi és szörcsei víz- és csatornarendszer kiépítését.

– Zabolának alanyi jogon 4 millió lej jár, ezt minimálisan mindenképp megkapjuk. Az általunk benyújtott pályázatok összege 67 millió lej, nem számítunk arra, hogy mind elnyerjük, hiszen országos szinten rengeteg pályázatról beszélünk, rengeteg pénzre lenne szükség. Az elsődleges, amelyet szeretnénk elnyerni, az a két falu víz- és csatornarendszerének kialakítását célzó pályázat – fejtette ki a polgármester.

Mint mondta, ennek kapcsán is kapott olyan kérdéseket, hogy miért nem Zabolára vonatkozóan nyújtottak be hasonló pályázatot, azonban megvan ennek az észszerű magyarázata.

– Zabola csatornahálózatának bővítése, valamint az egész vízhálózat kiépítése már szerepel a POIM mestertervében. Beszélgettem erről a miniszter úrral is, hogy érdemes lenne-e kilépni onnan, átjönni a Saligny-be, de meggyőzött, hogy nem lenne járható út. Mivel négymillió lej a garantált összegünk, erre pedig 7,8 millió euróra lenne szükségünk, így nincs értelme. A másik szempont pedig az, hogy az összeg már le van pályázva az uniótól, ha kilépnénk, annak lehetnének következményei – magyarázta.

Megtörténhet tehát, hogy Tamásfalvának és Szörcsének hamarabb lesz vízhálózata, mint Zabolának, de az önkormányzat úgy látta jónak, ha mindkét úton elindulnak.

– Ha a Saligny-programban esetleg nem sikerül elnyerni az összeget a két falu csatornarendszereinek kiépítésére, akkor benyújtjuk a pályázatot a környezetvédelmi alapnál márciusban induló kiírásra. Kész van a minden, a terv, és megpróbáljuk ott, ha itt nem jön össze. Előzetesen gondoltunk már erre, úgy készítettük el az egészet – tette hozzá az elöljáró.

Turisztikai település lesz Zabola

Folyamatban van egy program Zabolán, amelynek értelmében a településből nemsokára helyi érdekeltségű turisztikai település válik, mivel a polgármester szerint megfelel a követelményeknek.
– El van indítva ennek a folyamata, szerintem már a jövő év elején célba érünk. Nyilván még kormányhatározat, miniszteri aláírás kell, különféle papírdolgok, de haladunk. Ennek kapcsán azonban még most, decemberben szeretnénk megpályázni két töltőállomás kihelyezését elektromos autók számára. Ez a fejlesztés mindenképp pluszpontot jelentene a turisztikai település kapcsán, nagyobb lenne az esély a pozitív elbírálásra. Egyébként is, ma már egyre fontosabb, egyre nagyobb igény mutatkozik rá – fogalmazott Fejér.

Fel vannak készülve a téli időszakra

– Fel vagyunk szerelkezve a havazókra, homokkal bőven rendelkezünk, az erőgépeink tankolva vannak, hóekékkel ellátva. Bizonyos kritikus útkereszteződésekhez, kanyarokhoz kihelyeztük az eddigi évekhez hasonlóan a homokládákat, amelyeket az embe­rek bármikor igénybe vehetnek, ha úgy látják, megkövetelik az időjárási viszonyok. Fel vagyunk készülve tehát teljes mértékben a téli időszakra, úgy gondolom, eddig sem volt ezzel gond, és remélem, ezután sem lesz. Az úthálózatunk is csökkent idén, hiszen a DC10-es utat átvette a megyei tanács, így azt nem nekünk kell a télen már takarítanunk. Igazság szerint az a szakasz volt a legkritikusabb, hiszen a szél ott fúj a legerősebben a mező mellett, mindig ott torlaszolta el az utat. A többivel elbírunk, bármekkora hó esik.

Hozzászólások