Felhívás!

Felkerülhetünk a turisztikai térképre

Felkerülhetünk a turisztikai térképre

Amint tegnapi lapszámunkban jeleztük, egy tavalyi projekt gyümölcse érhet be hamarosan, aminek köszönhetően Kézdivásárhely is felkerülhet a hivatalos turisztikai térképre. A tennivalókról Jakab István Barna megyetanács-alelnökkel dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester egyeztetett.

Kézdivásárhelynek a megyei turisztikai egyesület nyújtott segítséget, a céhes város önkormányzatával közösen vizsgálták meg, hogy az érvényben lévő törvénykezés milyen lehetőségeket nyújt egy kisváros számára, hogy helyi érdekeltségű turisztikai településsé váljanak – tájékoztatott dr. Szilveszter Szabolcs. „Összegyűjtöttük a kritériumrendszer által előírt megfelelési dolgokat, és kiderült, hogy Kézdivásárhely kérheti a címet, ha összeállítjuk a megfelelő dokumentációt, ami környezetvédelmi engedélyt, helyi tanácshatározatot stb. feltételez. Ezek elkészültek, a tanács decemberben hozott határozatot róla, így január folyamán küldtük el a dokumentációt az illetékes szaktárcának, hogy ellenőrizzék a papírokat és megkaphassuk ezt az osztálybesorolást. Persze szükség volt egy részletes történelmi leírásra, ismertetni kellett a turisztikai potenciált, szálláshelyek számát, múzeum meglétét stb. Szerencsénk volt azzal is, hogy a városfejlesztési stratégiánkban is szerepel a turizmusfejlesztés külön fejezetként. Most várjuk a pozitív választ, vagy az esetleges kiegészítésre való felkérést, de én bízom benne, hogy megkapjuk a titulust” – magyarázta az alpolgármester.

Hozzátette: nem csak egy hangzatos címről van szó, ugyanis lehetővé teszi a különböző, európai uniós pályázási kiírásokhoz a hozzáférést, de akár tematikus kormányprogramok is elérhetővé válnak. „Legyen szó szállodaépítésről vagy -fejlesztésről, turisztikai irodák létrehozásáról – ezek mind elérhetővé válnak. Az osztályozás elnyerése a közösség ügyét szolgálja” – hangsúlyozta.

A titulus egyébként azt jelenti, hogy a város felkerül a turisztikai térképre, bizonyítja, hogy van a turisztikai minisztérium által elismert vendégforgalmi potenciálja. Háromszéken Kovászna városának van országos szintű besorolása, jelenleg Kézdivásárhely mellett Uzon, Csernáton és Sepsiszentgyörgy akarja megszerezni a minisztériumi elismerést – tájékoztatott Szilveszter Szabolcs.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).