Felhívás!

Lesz március 15-i ünnepség?

Lesz március 15-i ünnepség?

Bokor Tibor polgármester azt szeretné, ha a két évvel ezelőttihez hasonlóan lehetne megszervezni a március 15-i ünnepséget. Az érintettekkel egyeztettek, de minden a járványügyi intézkedések kérdése.

Hirdetés
Hirdetés

Minden magyar ember egyik legszebb ünnepének napja március 15., az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének napja, amikor a nemzet úgy érezte: elég az elnyomásból, az emberi jogok semmibe vételéből. Háromszék, és azon belül Kézdivásárhely különösképpen érintett az évforduló kapcsán, hiszen itt működött a fél Erdélyt ellátó fegyverüzem, Gábor Áron, Turóczi Mózes és Szacsvay János gondoskodott arról, hogy a honvédeknek a lehetőségek szerint meglegyen a kellő mennyiségű ellátás. Így nem véletlen, hogy március 15-én Erdély-szerte az egyik legszebb megemlékezés helyszíne Háromszék Párisa.

Ez a megemlékezési folyamat azonban 2019-ben megszakadt, 2020-ban és tavaly csak szűk körű, koszorúzással egybekötött rövid főhajtás helyszíne volt az ágyúöntő Gábor Áron szobra előtti tér. Ez idén változhat, Bokor Tibor polgármester tegnap egyeztetett intézményvezetőkkel és iskolaigazgatókkal, hogy amennyiben a járványügyi szigorításokon enyhítenek, akkor ismét egy klasszikus értelemben vett ünnepség legyen Kézdivásárhelyen. A „ha” kérdése vélhetően március első hetén eldől.

Hozzászólások