Felhívás!

Fejlesztések Zabolán

Fejlesztések Zabolán

A Zabola községben zajló infrastrukturális fejlesztésekről, hídjavításról, kútfúrásokról és pályázatokról tájékoztatott Fejér Levente polgármester az önkormányzati szemlénk során.

 

Megtudtuk: majdnem pontot lehet tenni a lakóházak szennyvízhálózatra történő csatlakoztatására a zabolai Felszegben, ugyanis az 1 kilométeres szakaszon az igénylő 38 egységből 36-ot már bekötöttek a rendszerbe.

– Ez a munka mindenképp prioritást élvezett, ugyanis a továbbiakban a szóban forgó útszakaszon aszfaltot szeretnénk önteni. Sajnos, és itt felhívom a lakosság figyelmét, hogy a továbbiakban picivel többe kerül majd azoknak a csatlakoztatás, akik máshol laknak, mint az említett szakaszon, ugyanis már nem tudjuk a polgármesteri hivatal kisebb költségekkel járó gépeit biztosítani, hanem a szennyvízhálózatot kivitelező és garanciát vállaló Ördög Kft. fogja elvégezni a csatlakoztatást – közölte az elöljáró.

A polgármester elmondta, a községben a másik fontosabb fejlesztés a hidak feljavítása volt. Mint azt már megírtuk, hídelemekkel bővítették a Zabola–Székelytamasfalva közötti Halom mögötti hidat, amely annyit szélesedett a munkálat során, hogy a mezőgazdasági gépek biztonságosan áthaladhatnak rajta.

Ugyanakkor hídelemeket helyeztek el Páván is, és az innen származó régi elemeket a Keresztesek utcájában fogják felszerelni.

– A munkálattal sajnos megkéstünk, ugyanis a fent említett szennyvízhálózat-csatlakoztatás miatt a gépeink szinte állandóan ástak, de hamarosan teljesen befejezzük a hidak javítását, bővítését – tájékoztatott.

Egy másik fontos munkálatként a Zabolán történt kútfúrást is megemlítette a polgármester: egy sepsiszentgyörgyi céggel együttműködve sikerült új kutat fúrniuk a zabolai Kónya Endre Sportcsarnoknál.

– Tudniillik a régi, uniós pályázat során fúrt kutunk vízgondokkal küzdött, és több nap kellett, amíg megtöltött egy 2 ezer literes tartályt. Ezt a gondot most orvosoltuk – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy kapva az alkalmon, az 1-4. osztályos iskolánál is kutat fúrtak, valamint a 2-es számú művelődési háznál is, ugyanis ez utóbbi az egyik helyi lakos portájáról kapta a vizet.

A jövőre nézve a polgármester kifejtette: pályázatokat nyújtottak be a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében 10 kilométer utcahálózat aszfaltozására és a közvilágítás modernizálására. Mindezek mellett a megyei tanácstól is pénzt remélnek a sportpályán levő öltöző, és az orvosi rendelő felújítására, valamint a központi művelődési ház belső munkálatainak finanszírozására.

Hozzászólások