Felhívás!

Fát ültettek az utókornak

Fát ültettek az utókornak

Több százan vettek részt azon az akción, amelyet a kézdiszentléleki önkormányzat szervezett az RMDSZ helyi nőszervezetével közösen. A kezdeményezők célja az volt, hogy egy megkésett majálist, vagy egy korai gyermeknapot tartsanak úgy, hogy egyúttal fát ültetve, a porondi parkban emléket állítsanak a 2017-ben a községben született gyermekeknek és szüleiknek.

Az ünnepség gyönyörű időben, a polgármester nyitóbeszédével kezdődött, aki azt hangsúlyozta, hogy miért fontos a szokásainkhoz és gyökereinkhez ragaszkodni. Balogh Tibor kifejtette: mindenkinek elevenen él az emlékezetében az, hogy milyen volt a nagytatával egy dió- vagy egyéb gyümölcsfát elültetni, és ez az élményt szerették volna közösségi szintre kiterjeszteni. Így nem véletlenül választották a rendezvény jelmondatául Lénárd Sándor magyar író és költő gondolatát, aki így írt a faültetés fontosságáról: „Otthon van az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri, és fát ültetve unokáira gondol.” Az elöljáró arra a szomorú tényre is kitért, hogy, bár szép számban születtek gyerekek 2017-ben is, mégis negatív a szaporulat, vagyis többen távoztak az élők soraiból, mint ahányan világra jöttek.

Az esemény résztvevői

 

 

 

 

 

 

 

A megnyitó után a helybeli óvodások és kisiskolások léptek színpadra, majd a jelenlevők elültették a vérszilva- és svédberkenye-csemetéket az előre kiásott gödrökbe. A kétféle fa a fiú- és lánygyermekeket szimbolizálja. Ezt követően Pál Ferenc római katolikus plébános megáldotta a jelenlevőket, majd közös imádkozás után csoportkép készült. A fasor szélén egy kőlapra szerelt tábláról a 2017-ben születettek nevét is olvasni lehet, egy, Marjolein Bastin-idézet kíséretében: „Amikor a gyöngéd szellőben ringatózó fákat látod… úgy gondolj erre, mint egy táncra, a te tiszteletedre.”

Nem maradt el a finom ebéd közös elfogyasztása sem, amit a park szélére felállított sátrak alatt főztek a szervezők. A nap hátralevő részében kulturális műsorokra és kézműves tevékenységekre került sor, volt arcfestés Sárkányt Hanna közreműködésével, ügyességi játékok Gál Annamária vezetésével. A kézműves műhelymunkát a nőszervezet tagjai irányították. Ezek mellett a színjátszó csoport az Egyszer volt Budán kutyavásár darabot adta elő, felléptek a néptáncegyüttesek is, majd a napot a Tempo Band zenekar szabadtéri koncertje zárta.

Hozzászólások