A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Fát ültettek az utókornak

Fát ültettek az utókornak

Több százan vettek részt azon az akción, amelyet a kézdiszentléleki önkormányzat szervezett az RMDSZ helyi nőszervezetével közösen. A kezdeményezők célja az volt, hogy egy megkésett majálist, vagy egy korai gyermeknapot tartsanak úgy, hogy egyúttal fát ültetve, a porondi parkban emléket állítsanak a 2017-ben a községben született gyermekeknek és szüleiknek.

Az ünnepség gyönyörű időben, a polgármester nyitóbeszédével kezdődött, aki azt hangsúlyozta, hogy miért fontos a szokásainkhoz és gyökereinkhez ragaszkodni. Balogh Tibor kifejtette: mindenkinek elevenen él az emlékezetében az, hogy milyen volt a nagytatával egy dió- vagy egyéb gyümölcsfát elültetni, és ez az élményt szerették volna közösségi szintre kiterjeszteni. Így nem véletlenül választották a rendezvény jelmondatául Lénárd Sándor magyar író és költő gondolatát, aki így írt a faültetés fontosságáról: „Otthon van az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri, és fát ültetve unokáira gondol.” Az elöljáró arra a szomorú tényre is kitért, hogy, bár szép számban születtek gyerekek 2017-ben is, mégis negatív a szaporulat, vagyis többen távoztak az élők soraiból, mint ahányan világra jöttek.

Az esemény résztvevői

 

 

 

 

 

 

 

A megnyitó után a helybeli óvodások és kisiskolások léptek színpadra, majd a jelenlevők elültették a vérszilva- és svédberkenye-csemetéket az előre kiásott gödrökbe. A kétféle fa a fiú- és lánygyermekeket szimbolizálja. Ezt követően Pál Ferenc római katolikus plébános megáldotta a jelenlevőket, majd közös imádkozás után csoportkép készült. A fasor szélén egy kőlapra szerelt tábláról a 2017-ben születettek nevét is olvasni lehet, egy, Marjolein Bastin-idézet kíséretében: „Amikor a gyöngéd szellőben ringatózó fákat látod… úgy gondolj erre, mint egy táncra, a te tiszteletedre.”

Nem maradt el a finom ebéd közös elfogyasztása sem, amit a park szélére felállított sátrak alatt főztek a szervezők. A nap hátralevő részében kulturális műsorokra és kézműves tevékenységekre került sor, volt arcfestés Sárkányt Hanna közreműködésével, ügyességi játékok Gál Annamária vezetésével. A kézműves műhelymunkát a nőszervezet tagjai irányították. Ezek mellett a színjátszó csoport az Egyszer volt Budán kutyavásár darabot adta elő, felléptek a néptáncegyüttesek is, majd a napot a Tempo Band zenekar szabadtéri koncertje zárta.

Hozzászólások