Felhívás!

Esztelnekiek Délvidéken és Taliándörögdön

Esztelnekiek Délvidéken és Taliándörögdön

Idén ötödik alkalommal szervezte meg az Összetartozunk Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Közösség az IDEntitástábort, a Magyarországon és a Délvidéken megtartott táborban esztelneki diákok is részt vettek. Nagy Mózes szülőfalujának fiataljai emellett egy értékőrző összetartásra is meghívást kaptak.

Az esztelneki diákok második alkalommal vettek részt a pályázaton, amelynek egyébként három esztendő a kifutási ideje. Csüdör Áda Katalintól, az esztelneki önkormányzat munkatársától megtudtuk: egy busznyi gyermek vett részt Esztelnekről az IDEntitástáborban, elsősorban a tánccsoport tagjaiból verbuválódott a kirándulócsoport, akik bejárták a ma Szerbiához tartozó Délvidéket.

Az augusztus 9–17. között zajló, Tóthfalu fő-, valamint Tornyos és Zenta mellékhelyszínekkel kiegészített tábornak gazdag programja volt, a daltanulás keretében a Tábor dalát tanulták meg a résztvevők, a Civilek a pályán programpont részeként kerekasztal-megbeszélést szerveztek a Kultúra határok nélkül című program résztvevőinek. A fiataloknak strandolási lehetőséget biztosítottak a mórahalmi fürdőben, volt szegedi városnézés, különböző sport- és kézműves tevékenységek, elvitték őket az adai (Szerbia) fesztiválra. Ezen kívül az íjászat és a baranta alapjaiba kaptak betekintést, szavalóversenyen vettek részt, de nem hiányzott az Ismerős Arcok fellépése mellett Mr. Basary, az ex-Kormorán és Örökség Zenekar énekesének koncertje sem a programból.

A Ki mit tud és Dalpárbaj versenyeket Tornyoson szervezték meg, emellett több kiránduláson vettek részt, ezen kívül a szervezők részvételt biztosítottak a Magyarok Országos Gyűlésének programjain.

Az élménybeszámolójuk szerint tartalmas 10 napot töltöttek el, külön kiemelték Baksa József és Marianna Szani segítségét, akiknek köszönhetően sok tapasztalatot és barátot szereztek és régi barátságokat ápoltak. „A tábor főbb helyszíne a szerbiai Tóthfalu volt, ahol hat éjszakát töltöttünk el. Innen indultunk reggelente megismerkedni Újvidékkel, Szerémséggel, Doroszlóval, Nagybecskerekkel, Zomborral, Csuroggal, az aracsi pusztatemplommal, Adával és még sok más helységgel. Megcsodálhattuk a ˃˃zsírós bácskai földek˂˂ bőséges termését, ahol a kukorica három méter magasra nő, a napraforgó átmérője elérheti a 40 cm-t, és ahol a föld felszíne alatt bőséges a kőolaj és a földgáz is, melyeket a ˃˃bólogató Jánosok˂˂ segítségével hoznak fel a felszínre. A táj nagyon különböző a háromszékihez képest, egy dologban azonban mégis hasonlóak vagyunk az itteni emberekkel, mégpedig abban, hogy ugyanabból a nemzetből szakítottak el bennünket is meg őket is, egy nyelvet beszélünk, vannak közös énekeink, közös a kultúránk és közös a történelmünk. Picit olyan érzés, mintha ismernénk már egymást valahonnan.”

A tábort jövő évben Szarvason szervezik meg.

 

Értékőrzés a KÖDSZI-vel

Egy másik tábor, amelyen az esztelnekiek részt vettek, Kovászna Megye Tanácsának segítségével valósult meg 2019. július 8–14. között. A program célja az volt, hogy Kovászna megye fiataljai egy héten át ismerkedjenek a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózattal, a tábor keretében bepillantást nyerhessenek az Értékőrök kalandos világába és a Kárpát-medencei hálózat aktív tagjaivá válhassanak.

Célja, hogy a részt vevő fiatalok értékes élményekkel gazdagodhassanak, megismerjék, „mit is csinál egy értékőr”: vagyis nonformális módszerekkel ismerkedjenek a Hungarikum mozgalommal, az értékek feltárásnak módszereivel, a dokumentálás, megörökítés különböző módjaival, az őket kísérő felnőttek pedig megismerjék az értékőrök felnőtt segítőinek feladatait. Fontos, hogy az ott töltött idő felkészítse a résztvevőket, hogy otthonukban önállóan vagy kis segítséggel maguk is értékőr tevékenységet végezhessenek, bekapcsolódhassanak Kovászna megye értékfeltáró, megörökítő munkájába, gazdagítva azt a fiatalok látásmódjával, ötleteivel és munkájával.

A Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖDSZI) így írt az esztelnekiek látogatásáról: „Erdélyből, Kovászna megyei településekről látogatott el hozzánk egy csapat fiatal, akiket a tábor során igyekeztünk elindítani az Értékőrök rögös, de annál több izgalmat rejtő útján. Felfedezték Taliándörögd értékeit, megismerték a hungarikumok és értéktárak rendszerét, elsajátították a fotózás és videózás alapjait, hogy otthon dokumentálhassák saját kincseiket. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen kreatív és lelkes fiatalokat fújt felénk a szél, bízunk benne, hogy otthon is folytatják a munkát, és még sokszor sokfélét hallunk rólunk!”

Hozzászólások