Hirmondo

Épületek modernizálása is terítéken

Épületek modernizálása is terítéken

Habár a tavalyi év nem nevezhető igazán sikeresnek látványos munkálatok tekintetében Zabola községben, idén több határidős kivitelezés is vár az önkormányzatra. Továbbra is több pályázatra való jelentkezési szándék szerepel a polgármesteri hivatal napirendjén, és tavasszal már a munkálatok is megkezdődnek, több fronton. Fejér Levente polgármester számolt be a részletekről.

A polgármester nincs teljesen megelégedve a tavalyi évvel, ugyanis kevés olyan munkálat zajlott, amely szemmel látható lett volna.

– Olyan évet zártunk azonban, amelyben nagyon sok papírmunkát végeztünk, számos pályázatot készítettünk el, amelyek remélhetőleg idén vagy legkésőbb jövőben mind be is fognak érni. Emellett pedig rengeteg olyan épületünk, területünk van, amelynek a telekkönyvezésével is kellett foglalkoznunk folyamatosan, valamint a jövőben is kell. Tulajdonviszonyokat kell tisztáznunk, mivel néhány területünk még az állam tulajdonában van. Fontos ez azért is, hogy bizonyos kiírásokra tudjunk majd pályázni, például az iskolánál szeretnénk műfüves sportpályát, tornatermet létrehozni támogatásból – fejtette ki az elöljáró.

Ezen kívül az önkormányzatnak kell vásárolnia egy területet, amelyre a vízházat építenék; ez látná el Szörcsét és Székelytamásfalvát. Az Anghel Saligny-programban benyújtott egyik pályázat ugyanis a két település víz- és csatornahálózatának kiépítését célozza, ha ezt elnyeri az önkormányzat, mindenképp szükséges lesz a terület.

– Mi, az önkormányzat nem rendelkezünk ugyanis olyan helyen területtel, amely alkalmas lenne a vízház építésére. Ezért vásárolnunk kell, esetleg cserével megoldanunk ezt a helyzetet – magyarázta.

Hozzátette, nagyon várják a program elbírálását, ugyanis további terveik is függnek ettől.

– Ha az Anghely Saligny-programon keresztül mégsem sikerülne kiépíteni a két település víz- és csatornahálózatát, akkor szeretnénk az elkészített dokumentációkkal a környezetvédelmi minisztériumnál pályázni, amely márciusban ír ki pályázatot hasonló munkálatokra. Tehát így vagy úgy, de ezt a kérdést a közeljövőben remélhetőleg sikerül megoldanunk – emelte ki a polgármester.

Határidős munkálatok kezdődnek tavasszal

– Útmodernizálást célzó uniós pályázatunkkal jelenleg az utolsó fázisban vagyunk, a pénzügyi elbírálás történik. A tavasz folyamán, mihelyt az időjárás megengedi, muszáj hozzálátnunk a munkálathoz, ugyanis a határidőnk szeptember 28-án jár le, eléggé sürgető – mutatott rá Fejér.

Ezen kívül a PNDL2-ben is pályáztak útfelújítási munkálatokra, amelynek kapcsán szép meglepetés érte az önkormányzatot a tavalyi év utolsó napján.

– Mivel a munkálatok értéke az elmúlt időszakban hatalmasat ugrott, ezzel pedig egyértelműen megnőtt az önrészünk is egy-egy pályázatban, kiegészítést kellett kérnünk a minisztériumtól. A PNDL2-n keresztül zajló munkálatban például 5.560.000 lejes pluszunk lett, amire szeptemberben benyújtottam a dokumentációt. December 31-én pedig telefonáltak, hogy jóváhagyták a kérésünket. Hatalmas összegről van szó, így mondhatom, nagy meglepetés és öröm volt ez számomra. Azóta aláírtuk a papírokat, így biztosan megkapjuk az említett összeget. A munkálatnak még régebb el kellett volna kezdődnie, de rengeteg közbeszerzési problémával küszködtünk ez idáig. Tavasszal remélhetőleg hozzá tudunk kezdeni, ugyanis december 31-ig ezt is be kell fejeznünk – részletezte.

Marad pénz javítási munkálatokra

– Annak köszönhetően, hogy a fejlesztési minisztérium biztosítja az említett plusz összeget az önkormányzat számára, marad pénzünk javítási munkálatokat végezni. Több épület feljavítását is szeretnék elkezdeni idén, ha nem is tudják befejezni. Az orvosi rendelő feletti két szolgálati lakást szeretnénk rendbe tenni. Ezen kívül az Infoirodánál szeretnénk a lakosztályt elkészíteni, valamint gyűléstermet, tárgyalót kialakítani. Székelytamásfalván is ott van a régi kollektíviroda épülete, ahol nagyon régen voltak már javítási munkálatok. Legfőképpen külső modernizálásra szorul, de belül is szükséges, hiszen egyelőre csak az orvosi rendelő működik benne. Probléma, hogy a jogi része nincs még teljesen elintézve. Telekkönyveztetnünk kell, azonban rá van építve magánszemély területére is, amelyet meg szeretnénk vásárolni, hogy tudjunk nekifogni a munkálatoknak – magyarázta a polgármester.

Az önkormányzat idén pályázatot nyújt be három töltőállomás kiépítésére is elektromos autók számára. Március elején indul ugyanis a zöldbusz-program, amelynek kapcsán minden pályázó önkormányzat garantáltan kap egy elektromos kisbuszt.

– Ennek érdekében is fontos, hogy lépést tartsunk a fejlődéssel, de egyébként is mutatkozik igény a töltőállomásokra, hiszen több turista is érkezett hozzánk már elektromos gépjárművel, nekik Kovásznára kellett menniük töltetni – hangsúlyozta Fejér.

Pályázat az iskoláknak

A helyi tanács nemrég benyújtotta a kérést egy 200 ezer eurós beruházásra is, ami az iskolát fogja érinteni, ugyanis különböző felszerelésekre lehet majd elkölteni a pénzt.

– Az iskolánk megfelel a kiírt követelményeknek, így nem szalasztottuk el a pályázatot. Belefoglaltuk mindenik iskolaépületet, azonban az útmutató még nem jelent meg. A kéréseket már le kellett tenni, anélkül nem lehet majd részt venni a pályázaton. A részletes útmutató ezután jelenik meg, remélhetőleg nemsokára megtudjuk, hogy elnyerjük vagy sem. Szó van egyébként elektronikai cikkekről, bútorzatról is. A 200.000 euró elég nagyon összeg, lehet belőle vásárolni – mondta el ott jártunkkor a polgármester.

Nem emeltek az adókon

Zabola községben minden adó, illeték csupán a minimális összeggel, az infláció mértékével, tehát 2,6%-kal nőtt. Emellett a polgármesteri hivatal annak sem érezte szükségességét, hogy a szemétdíjon emeljen, így az továbbra is 8 lejbe kerül személyenként. A polgármester azonban hangsúlyozta, vannak olyan jogi személyek, akik eddig nem fizettek szemétdíjat, idéntől azonban már kötelesek lesznek.

– Fontos tudnivaló továbbá, hogy elindítottuk a harmadik fázist is az ingyenes telekkönyvezésben, megkaptuk a finanszírozást a kataszteri hivataltól, tehát most már ez is folyamatban van – tette hozzá.

Kérdések a posta körül

A tavalyi év végén nagy gondot okozott a lakosságnak, hogy a posta zabolai kirendeltsége zárva tartott, hiszen emiatt elmaradt a nyugdíjak és levelek kézbesítése. A probléma forrása az volt, hogy a posta egy alkalmazottal maradt, aki szabadságra ment. A polgármesteri hivatal decemberben igyekezett mindent megtenni, hogy megoldják – az egyébként nem hozzájuk tartozó – gondot. Kerestek embert, aki dolgozna a postán, Fejér Levente polgármester továbbította kérését, minden szükséges papírját a Román Postához, azonban onnan még nem jeleztek vissza.

Továbbra is egy alkalmazottal működik tehát a posta, így a lakosoknak muszáj a városba jönniük felvenni a nyugdíjukat, hiszen nincs idő mindenkinek kihordani.

– Remélem, február elsejétől már alkalmazzák azt a személyt, aki jelentkezett – bizakodik a polgármester.

Hozzászólások