Felhívás!

Első helyezéssel tértek haza

Első helyezéssel tértek haza

Kovásznáról két egyesület is részt vett a hétvégén megrendezett 21. Csabai Kolbászfesztiválon, ahol a Pódium első helyezést ért el a székelyesen elkészített töltött káposztájával, míg a Pokolsár díjazta a fesztivál legbarátságosabb csapatát.

Nagy Hunor Lajostól, a Pódium egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az anyaországi rendezvényen ő, valamint Dóczi Linda Zsuzsanna és Veres István készítettek töltött káposztát, székelyes módra.

– Habár több főzőversenyen is szerepeltünk, és több díjat is elhoztunk, nem számítottunk arra, hogy ezúttal első díjjal térünk haza. Ugyanis arrafelé nem annyira használnak csombort az ízesítéshez, a mi receptünk pedig hazai savanyú káposzta, csomborral és kaporral, füstölt szalonna, disznózsír és füstölt disznóhús alapú – mondta Nagy, kiemelve, hogy a káposztát Kiss Zita nyugdíjas háziasszony, az egyesület alelnökének (Kiss Gábornak) az édesanyja savanyította. Nagy szerint ez a káposzta volt a győzelem egyik titka, mert sokszor egy háziasszony finomabbakat készít, mint egy híres mesterszakács.

A töltöttkáposzta-versenyen a zsűritagok Opóczky János, Csányi Sándor, Szabó Sándor és Hokama Yusei (sushi mester) voltak, a Pódium pedig egyedül képviselte Erdélyt a rendezvényen.

– Nagyon elégedettek vagyunk a helyezéssel, mert azt mutatja, hogy a célunk, vagyis az itthoni székelyes ízek népszerűsítése Magyarországon sikeres volt, ugyanakkor nekünk is bátorítást ad arra, hogy további főzőversenyeken vegyünk részt – szögezte le Nagy, hozzátéve, hogy köszönik a kovásznai Transgat-Sort cégnek, amiért fedezte az üzemanyagot és a szállást.

Itt megemlítenénk, hogy a Pódium egyesület, aminek színjátszó csoportja is van, új darab bemutatására készül. Erőteljesen zajlanak a próbák Molnár Ferenc Doktor úr című háromfelvonásos bohózatához. Sajnos, az idei premier elmarad, de jövőben már színpadra lépnek az új darabbal, amit Lázár Prezsmer Endre rendez.

Ugyanezen a rendezvényen jelen volt a Pokolsár egyesület is, igaz, ők nem a töltött káposzta készítésére neveztek be, hanem a kolbásztöltésre, amin Berecki Árpád, Ambarus Gábor, Tökbandi Barna és nejeik vettek részt.

Berecki Árpád, az egyesület elnöke megjegyezte: nem a versenyért, sokkal inkább a részvétel miatt mentek, és azért, hogy megmutassák, milyen is a hagyományos székely kolbász, ami hamar el is nyerte a résztvevők tetszését. Ez alkalommal a Pokolsár egyesület díjat is adott át, mégpedig a békéscsabai Borgia csapatnak, amiért a legbarátságosabbak voltak a rendezvényen.

Hozzászólások