Felhívás!

Elkezdődött a közművesítés

Elkezdődött a közművesítés

Egy évtizedig tartó várakozás, nem kevés küzdelem és gond után révbe érkezett a kisbaconiak és a nagybaconiak álma. Igaz, egyelőre csak Kisbaconban, de elkezdődtek a víz- és szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai, azokat a sepsiszentgyörgyi Install-All cég kivitelezi, az összértékük 15 millió lej, amit pályázati pénzből fedez Bacon község önkormányzata.

 

A nagyszabású munkálat keretében Nagybacon közelében derítőállomás is épül. A víz- és a szennyvízvezetés mondhatni csak első fejezete a két falu lakóinak életminőségét bizonyára jó irányban megváltoztató modernizálásnak, hiszen a vezetékek lefektetése után következik az utak, utcák felújítása.

A bibarcfalvi eltérőtől Kisbacon és Magyarhermány felé vezető, 45-ös jelzésű községi út jelenleg a munkálat miatt le van zárva a forgalom elől, Kisbacon egy máskor ritkábban használt, a nagybaconi református templom mellől induló mezei úton közelíthető meg. Korábban a 45-ös utat több szakaszban újították fel, de az aszfaltozás Kisbacon között elmaradt, pontosan a közművesítés miatt.

– Az időjárástól is függ, hogy mikor aszfaltozunk a falu között. Ha jó idő van, és halad a vezetékek lefektetése, akkor talán már az idén, amennyiben nem, akkor ez a munkálat a tavaszra marad – mondta Simon András, Bacon község polgármestere.

Az utászok Magyarhermányban jelenleg is dolgoznak a sáncokkal, az átereszekkel, illetve a mellékutcák kavicsozásával, hengerelésével. Kisbaconból ide már most jó minőségű úton lehet eljutni, de ha Kisbacon között is elkészül az aszfaltozás, akkor a 45-ös út felújítása teljesnek lesz mondható. Egyébként pedig egy másik terv révén, melynek pályázatát a község a napokban nyújtotta be a Fejlesztési Minisztériumhoz, amennyiben jóváhagyják, a vezetékek lefektetése után következik a kisbaconi, a nagybaconi, de a szárazajtai mellékutcák korszerűsítése is. Erre több mint ötmillió lej van „megelőlegezve” a minisztériumtól. Ugyancsak a Fejlesztési Minisztérium pénzelné a magyarhermányi óvoda építésének munkálatát is, ez, mint megtudtuk, egy már álló épület bővítéseként van elképzelve.

Minden bizonnyal Nagybaconban is felfordulást eredményeznek majd az itt előreláthatóan tavasszal elkezdődő közművesítési munkálatok, de utána nem csak egyszerű „földelegyengetés” következik, hiszen tervben van – a megye pályázata révén – a falut átszelő 122-es út korszerűsítése, amely alkalomból az azt övező sáncok, járdák is megújulnának.

Hozzászólások