Hirmondo

Elfogadták a költségvetést

Elfogadták a költségvetést

Nemrég fogadták el Zabola község idei költségvetését, amelynek fele a működésre, fele pedig a fejlesztésekre van csoportosítva. Fejér Levente polgármesterrel a folyamatban lévő munkálatokról, tervekről, fontos pályázatokról beszélgettünk. Ugyanakkor az egyes útvesztőkre is rávilágított az elöljáró.

Az idei büdzsé egyik legnagyobb tétele az AFIR-os pályázat, amelyet 2018-ban nyertek el. Öt utca modernizálásáról van szó, amelyek összhossza nagyjából 4 km. A munkálatokat már 2020 szeptemberében be kellett volna fejezni a pályázat szerint, azonban muszáj volt meghosszabbítaniuk idén őszig. „Évről évre egyre idegesítőbb ez a feladat. Ki volt írva a licit a munkálatra, azonban egy cég sem jelentkezett. A dokumentáció már február óta ott van Gyulafehérváron, a gond az, hogy szeptember 28-ig be kell fejeznünk a munkálatokat. Így azonban egyre nehezebb céget találni, hiszen a kivitelezési időszak nagyon rövid lesz” – magyarázta a polgármester.

Hozzátette, ez a projekt hatalmas önrészt követel, abban sem lehetnek biztosak, hogy sikerül külső segítség, vagyis banki kölcsön nélkül megvalósítani. Egy 8 km-es út korszerűsítésére is pályáztak a CNI-nél, a Szörcsét és Imecsfalvát összekötő községi útra. Továbbá szeretnének pályázni a Felszeg és Román utcák, valamint a 13-as községi út felújítására is, amely Szörcsét Kovásznával köti össze.

Az épületeknél vannak jó hírek, de útvesztők is

– Örvendetes, hogy értesítettek a CNI-től, a székelytamásfalvi kultúrházat felvették az előzetes listájukra, tehát esély van arra, hogy a pályázat nyerő legyen – újságolta az elöljáró, kiemelve, hogy ez nagy követ venne le a szívükről. Ugyanakkor egy új polgármesteri hivatal építésének terve is szerepel ezen a listán. – Ezek jó hírek, azonban tudjuk, hogy még nem lehetünk teljesen biztosak – jegyezte meg.

Elmondta, a tamásfalvi tanácsépület felújítása is folyamatban van, azonban tulajdonjogi gondokkal kellett szembesülniük. „Leltárilag a miénk az épület, azonban az alatta lévő 3 áras terület telekkönyvezett magántulajdonként szerepel. Ezt most fel kell értékeltetni, meg kell vásárolni, mert az épületet nagyon szeretnénk korszerűsíteni” – tájékoztatott el Fejér, hozzátéve, hogy erről a gondról eddig senki nem tudott a tanácsban, akkor derült ki, amikor az iskolai parkolót szerették volna kialakítani.

Egyre közelebb a gáz bevezetéséhez

A polgármester elmondása szerint megfelelően haladnak a gáz bevezetésének munkálataival.

– A topográfiai felmérések a vége felé járnak, ezzel időben vagyunk, pedig hatalmas volumenű feladatról van szó. Ketté kellett osztani, hiszen egy cég nem tudta volna idejében befejezni – hangsúlyozta, kiemelve, előnyük volt azzal, hogy nagyon sok utca, főleg a falvakon, már fel volt mérve, így most csak kiegészítéseket, pontosításokat kellett végezni.

Kisebb feladatok

A község számára a nagyobb költségekből „ennyi elég is”, azonban a kisebb munkálatokra is különítettek el pénzösszegeket. Szeretnék felújítani idén a sportcsarnokot, mivel a 2010-es átadás óta nem végeztek rajta sem külső, sem belső munkálatot. Folyamatos a községben az utcák, mezei utak karbantartása is.

– A márciusi havazó óta végezzük az utcák megtakarítását a kilógó faágaktól. Jelenleg Szörcsén dolgozunk, majd Petőfalva következik, és azzal végeztünk is” – mondta az elöljáró.

Hozzászólások