Hirmondo

Egy évig látogatható

Egy évig látogatható

Augusztus elején nyitották meg a Székely festékesek Pál Jánosné Erőss Borbála hagyatékából című kiállítást a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban. A tárlatot Dimény Attila és Pozsony Ferenc rendezte kolozsvári néprajz szakos diákok közreműködésével.

Az idei szakmai és múzeumi terepgyakorlatot augusztus 5–13. között tartották Zabolán, két első és három másodéves hallgató, illetve egy levéltárszakos egyetemista részvételével. Ennek keretében valósították meg a kiállítást Erőss Borbála (1922–2016) csíkjenőfalvi szövőasszony saját családjának készített legszebb festékeseiből és szőtteseiből a Csángó Néprajzi Múzeum földszintjén. A tárlat még legalább egy évig látogatható lesz.

Hirdetés
Hirdetés

A kiállítást augusztus 8-án nyitották meg, amelyen beszédet mondott Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, muzsikált és énekelt Antal Imre és csíkcsobotfalvi zenekara, valamint a szövőasszony lányának családtagjai.

A szakmai gyakorlat alatt számos programban vettek részt az egyetemisták, többek között megtekintették Zabola kulturális örökségét, a nemrég felújított református vártemplomot, a Mikes család grófi kastélyát és angol parkját. Illetve Pozsony Ferenc tárlatvezetésével megtekintették a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tárlatait, valamint ellátogattak több környékbeli múzeumba is.

Hozzászólások