Hirmondo

Célkeresztben a szakmaiság

Célkeresztben a szakmaiság

A Gábor Áron-iskolában hétfő reggel már megkezdődött a rendezvénysorozat, aminek célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a mesterségek fontosságára és arra, hogy a mai világban mennyire lényeges ez a képzés, ugyanis a jó szakemberre hatalmas az igény napjainkban. Tegnap az Apor Péter Szaklíceumban is megkezdődött ez a tevékenység.

Hirdetés
Hirdetés

A tevékenységekről Finna Istvánt, a Gábor Áron Szakképző Líceum aligazgatóját faggattuk. Kifejtette: a mesterségekre fókuszáló rendezvényre március második hetében került sor, igyekeztek az iskola portfóliójában levő szakmákra koncentrálni, a munkaközösség tanulságos, színes és érdekes programokkal, bemutatókkal várja még most is az érdeklődőket. Előzetes egyeztetés után, a biztonsági szabályok betartása mellett 5-6 személyes csoportokban tekinthetik meg az iskolában található szakmák, képzések színes kavalkádját.

Az aligazgató szerint mostanság mindennél fontosabb, hogy a pályaválasztók körében hangsúlyozzák egy-egy szakma szépségét, fontosságát, hiszen míg világ a világ, szakikra mindig szükség van. „Minden megyebeli szaklíceum részt vesz ebben a tanügyminisztérium által szervezett nagyon jó programban. Egyféleképpen reklám az iskoláknak, élő hirdetés a tevékenységeknek. A szaklíceumok specialitását mutatjuk be, a GÁMOK-ban a több mint 9 éves múltra visszatekintő erdészeti, illetve a két évtizede létező informatika szakot is. Az iskolánkban szállodai és szakácsképző szak is működik, a visszajelzések szerint ez nagy előnyt jelent a környező panzióknak és hoteleknek, hiszen „kitermeljük” a személyzetet, amire szükségük van. De ott a készruhaipari szak is, ahonnan most pletykaszinten sok rossz hír érkezik, viszont ki kell mondani, a vidéken sokan élnek ebből, fizetést kapnak minden hónapban, amiből élni lehet. Ezen a szakon is kisebb bemutatókkal készülünk. A mechanikai, kőműves szakok is készülnek, a vízszerelői szaklaborunk ugyan felújítás alatt van, de létezik. Nagyon fontos, hogy mindennek legyen gyakorlati része. A szakácsok és szállodai szakon tevékenykedők gyakorlati tevékenységét házon belül is meg tudjuk oldani, de pozitívum, hogy a diákok cégeknél gyakorlatoznak. A szakácsképzés esetében is van egy pályázati úton beszerzett laborunk, ennek tevékenysége kényszerből szünetel, ugyanis a GÁMOK három tanintézményt fogadott be, az épületeinkben van két óvoda és egy másik iskola osztályai is működnek, több mint 1300-an vagyunk. Amint ezek az intézmények visszakerülnek eredeti helyükre, akkor el tudjuk indítani a szakácsképzést is” – magyarázta Finna.

Felmerült annak kérdése is, hogy a végzősök hány százaléka tud elhelyezkedni saját szakterületén. Az aligazgató egy erdészeti osztállyal példázódott: 24-ből hárman vannak erdészmérnöki egyetemen Brassóban, további három végzős pedig már dolgozik. „Én kíváncsi lennék, hogy más szakterületen ki mondhatja el, hogy egy végzős osztály 25 százaléka megmaradt a választott szakmájánál” – tette fel a retorikus kérdést Finna.

Az Apor Péter Szaklíceumban tegnap kezdődött meg a tevékenység. Egy előzetes sajtóközlemény szerint március 9-12. között ad teret az iskola honlapján is feltüntetett Mesterségek Hete programnak, az internetes felületen részletes tájékoztatót találnak az érdeklődők a 2021–2022-es tanévben induló szakokról és a szakoktatásról.

„Hároméves szakiskola szinten 4 szakosztályt indítunk: autószerelő, mezőgépész, közélelmezés és kereskedelem-elárusító. Mindenik osztályban a tanulói létszám 24. A következő szlogenek alatt szervezünk programokat, betartva a járványtani szabályokat: „Amit nem tudok, sok pénzembe fog kerülni, amit tudok, sok pénzt fog hozni”, „A szakmának jövője van”, „Milyen az elit cég”, „A jó úton haladva”, „A jó reklám a siker kulcsa”, „Te számítasz”. Konkrét tevékenységek: a környék VIII. osztályos tanulóit meghívjuk iskolánkba, ahol megmutatjuk a laborokat, tanműhelyeket, gépparkot, az iskola földjeit, fiktív cégek kereskedelmi tevékenységeit. Kis csoportokban ellátogatunk azokhoz a cégekhez, ahol a majdani diákok gyakorlatozni fognak a 3 év alatt. Lehetőség lesz az iskola udvarán kipróbálni a traktort, teherautót, személygépkocsit. Szórólapokat juttatunk el az V-VIII.  osztályos iskolákba felvilágosítás és pályaorientáció céljából” – írja a közleményük.

Hozzászólások