Beszámolt az igazgató

Beszámolt az igazgató

A múlt heti tanácsülésen megtartotta éves beszámolóját Zonda Balázs, a Gosp-Com Kft. igazgatója. A hulladékgazdálkodással foglalkozó cég vezetője szerint jó évet zártak, és fejleszteni is tudnak az idén.

Zonda Balázs elmondta, jelenleg 71 alkalmazottal dolgozik a Gosp-Com Kft., amely jó évet zárt a tavaly, viszont idén a cég jelentősen nagyobb összeget kell fizessen a lerakott szemétmennyiség után. Az eltérés meglehetősen nagy: a tavalyi 77 lejhez képest 112 lejt tesz ki az egy tonna szemét tárolása után fizetendő összeg.

A cég vezetője vázolta az idei terveket: folytatni kívánják a magánházaknál a kukák kicserélését és a szeméttároló szigetek bekerítését, ugyanakkor több erőgépet vásárolnának. Tavaly Esztelneken cserélték ki a kukákat, idén Csernátonban ejtik meg azt.

Zonda Balázs kifejtette: lévén, hogy nagy értékű gépekről van szó, azokat közbeszerzési eljárással vásárolják meg, az utcaseprő gépet és egy új kukásautót még az idén megvásárolják. Mindkét gép esetében többszázezer lejes tételről van szó, például a seprűsautó 780 ezer lejbe kerül áfa nélkül. Vásárolnak egy használt markológépet is, mert jelenleg a szelektív hulladék rakodása manuálisan történik. A gépparkot a tavaly két kisméretű, az utcák hótalanítására használt géppel bővítették, idén még egyet vesznek, hogy az egész város területét lefödjék.

Az említett erőgépek egy részével megoldódnának a hulladék-begyűjtési részlegen adódó gondok, így jövőben a szeméttároló szigetek körbekerítésére tudnak koncentrálni. Az igazgató szerint ez nem lesz olcsó, ugyanis azt szeretnék, hogy kulccsal zárhatóak legyenek a szigetek. A cég továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére, mert ezáltal szinten lehet tartani a lerakási költségeket, ami elsősorban EU-s direktívák miatt emelkedik. Az előírás szerint 40 százalék most a kitűzött és elvárt cél, márciusban a céhes városban 33,99 százalékot tett ki a begyűjtött hulladékmennyiségből az újrahasznosítható,vagy komposztálható hulladék, illetve anyag. Idén 5,5 tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek be a lakosságtól – tette hozzá. A cégvezető azt is elmondta: egyre pozitívabban viszonyul a lakosság a szelektív hulladékgyűjtéshez, és azon vannak, hogy a környezetre is pozitív hatással levő tevékenységet tovább népszerűsítsék, hiszen nem csak a természetet óvjuk ezáltal, hanem a pénztárcánk is megérzi azt, ha az újrahasznosítható hulladékot is a vegyesbe tesszük. A cégvezető reméli, hogy az év végéig sikerül elérni a 40 százalékot, hogy ne kelljen a lerakási díj drágulásával számolni.

Zonda kifejtette: Kézdivásárhelyen a 44 szemétgyűjtő szigetből jelenleg 22 van bekerítve, igyekszenek, hogy minél többet korszerűsítsenek. Erre legközelebb az Ojtoz utcában kerül sor, miután a tömbházak között létesítendő új parkoló elkészül.

 

Hozzászólások
Természetfilm-fesztivál Szentgyörgyön

Természetfilm-fesztivál Szentgyörgyön

Május 24–26. között huszonhét olyan lenyűgöző természetfilmet nézhet meg ingyen a közönség, amelyeket 98 országból beérkezett 1400 pályamunkából válogattak a gödöllői Grassalkovich-kastélyban megrendezendő ötödik természetfilm-szemlére. Ezeket az alkotásokat a Vadon Egyesület, valamint a gödöllői királyi kastélyban működő múzeum jó kapcsolatának köszönhetően ott és itt egyszerre vetítik majd.

Egy sikeres életút kiteljesedése

Egy sikeres életút kiteljesedése

Napjainkban sajnos ritkán fordul elő, hogy egy csinos, sikeres magyar lány, aki előtt a világ kitárult, egy kis porfészeknek tartott, ráadásul Magyarország jelenlegi határain kívül eső városkában telepedjen le, és nemzete múltjával, jelenével, jövőjével, illetve sorsának alakulásával kezdjen el foglalkozni. A nemrégiben Sepsiszentgyörgyre látogató G. Nagy Lilla Imolával ez történt. És nem jött üres kézzel, élete rezdüléseinek kottáját, a Délvidék titkai, Mit ér az ember, ha magyar című könyvét is magával hozta.