Felhívás!

A kommandói út egyelőre kérdéses

A kommandói út egyelőre kérdéses

Haladnak az év végére beütemezett munkálatokkal a fürdővárosban, hozzáláttak a csomakőrösi iskola külső felújításának, közben pedig befejeződött a tűzoltóság épületén végzett korszerűsítés. Az önkormányzat több szinten is készül már a téli időszakra, azonban vannak olyan pontok, ahol nem megy minden simán.

Múlt héten fejezték be a helyi önkéntes tűzoltóság épületének felújítását, amelyet helyi költségvetésből finanszírozott a helyi tanács. Az épület tetejét már tavaly lecserélték, így mostanra a homlokzat modernizálása, a hőszigetelés felújítása, valamint néhány nyílászáró cserélése maradt – sikerült ezeket mind pontra tenni. A munkálat nagyjából 60 ezer lejbe került.

A napokban nekifogtak a csomakőrösi iskolaépület modernizálásának is, amelyet a megyei tanács finanszíroz 50%-ban egy elnyert pályázat révén. Összesen 250 ezer lejbe kerül a felújítás, amelynek felét tehát a megyei tanács, felét pedig a helyi tanács állja. December közepéig kell befejeznie a munkálatokat a kivitelezőnek. Addig tetőcsere, homlokzatfelújítás, nyílászárók cseréje, és a védőjárda kiöntése vár rá.

Jelenleg zajló munkálatok

A Sétatéren javítják jelenleg a különböző lépcsőket. Három lépcsőt vettek fel, amelyeknek következik az újraöntése, majd a térkővel való kirakása.

– A nagy hídról a Sétatérre vezető lépcsőt, a Kultúrotthon épülete melletti lejárót, valamint a Raiffeisen bank volt székhelyével szembeni, hídra vezető lépcsőt modernizáljuk. Már régebbi adósságunk volt ez a lakók felé, de csak most sikerült anyagi keretet biztosítanunk rá, így most tudtunk neki fogni – magyarázta Gyerő József polgármester.

Továbbá folynak a munkálatok a sípálya körül is, készülnek ugyanis a téli időszakra. Az új erőgéppel kaszálták le a füvet az önkormányzat munkatársai a sípálya egész területéről, illetve még tartanak a munkálatok jelenleg is.

– A két felvonón is végeztünk karbantartási munkálatokat, ugyanakkor folyamatban vannak a jóváhagyások, láttamozások, ellenőrzések, amelyek szükségesek a felvonók működtetéséhez. Továbbá a szabadtéri korcsolyapályán is végezzük a karbantartási munkálatokat, szeretnénk, ha december közepén be tudnánk ezt üzemelni. Reméljük, hogy a járványügy intézkedések idén lehetővé teszik, hogy normális körülmények között tudjuk használni a szabadtéri létesítményt. Tavaly ugyanis egyszerre csak 10 személy használhatta – a jelenlegi előírások is ezt mondják, de remélem, változik a jövő hónapig annyit, hogy teljes kapacitással tudjuk működtetni a szabadtéri korcsolyapályát. Gazdaságilag és szervezési szempontból is nagy gondokat okozott a múlt téli szezonban nekünk a szabályozás – részletezte az elöljáró.

Van, ami egyelőre megoldatlan maradt

A téli szezonra való felkészülés elengedhetetlen tétele a kommandói út karbantartása, hótalanítása. A meghirdetett közbeszerzésre azonban egyelőre egyetlen cég sem jelentkezett. Nehéz szakaszról lévén szó, nem igazán kerül vállalkozó, aki bevállalná a szükséges munkálatokat, de talán nem ez az egyetlen ok, ami miatt nem jelentkeznek a cégek.

– Több, mint valószínű, hogy az az összeg, amit mi megsaccoltunk, nem lesz elég egy vállalkozónak sem. Mi aktualizáltuk ugyanis a tavalyi árakat, viszont tudjuk, hogy azóta mind a bérek ára, mind az üzemanyagé nagyot ugrott, ezért felül kell vizsgálnunk a költségvetést, elő kell teremtenünk a szükséges anyagiakat – magyarázta a polgármester.

Az önkormányzatnak nincs saját erőgépje, amivel megfelelő módon tudná karbantartani az utat, sőt a Gos-Trans-Com cégnek sincs, hiszen speciális gépek szükségeltetnek az adott szakaszra. Eddig a karbantartásra szükséges összeget biztosította a megyei tanács, az idei költségvetés-kiigazításkor is kapott Kovászna városa 500 ezer lejt, azonban ezt az összeget is meghaladja az igény és a szükséglet.

Hozzászólások