Felhívás!

A helyi adók 45 százalékát a turizmus hozta

A helyi adók 45 százalékát a turizmus hozta

A COVID–19 vírus megfékezése érdekében hozott járványügyi intézkedések egyik elsődleges elszenvedője a turizmus, és ha már turizmusról beszélünk, akkor mindenképp érdemes szót ejteni Kovászna városáról, ahol most sokak megélhetése forog kockán ezekben a bizonytalan időkben.

Ha nem lenne a járvány, illetve a megelőző intézkedések, akkor már zajlana a turisztikai élet Kovásznán. A jelen azonban az ellenkezőjét hozta: a turisztikai egységek, érthető okok miatt, zárva tartanak. Pedig például a Schneider panzióban jól kezdődött az év, mert a sípálya működése miatt állandóan voltak klienseik.

 – Most úgy állunk, hogy ha jönne is valaki, akkor sem mernénk fogadni, ugyanis egészségügyben dolgozok, és tudom, hogy teljes mértékben komolyan kell venni a járványt – mondta Szabó Judit tulajdonos.

A Dobra-háznál több lefoglalás is történt a járvány megelőzően, azonban a vendégfogadás ott is elmaradt.

 – Tavaly ilyenkor már javában zajlott a szezon: érkeztek az izraeli vendégek, jöttek a mofetta-kezelésre járók, a hétvégi turisták. Most mindnyájan azt várjuk, hogy lehessen újra fogadni a vendégeket, hiszen ez a kiesés komoly anyagi kárt jelent nekünk, mert a panzió működtetése jelentős kiadással és befektetéssel jár – fogalmazta meg aggályait Dobra János tulajdonos.

A járványhelyzet turizmusra és ezáltal a kovásznai gazdaságra gyakorolt negatív hatásáról Gyerő József polgármester is kifejtette véleményét.

 – A kovásznai szálláshelyek és azokhoz tartozó éttermek, illetve a szívkórház megközelítőleg ezer alkalmazottnak biztosít közvetlenül álláslehetőséget. Ma ők képezik a kovásznai munkanélküliek zömét. Családjaik megélhetése, de az illető vállalkozások létjogosultsága, fenntarthatósága is teljes mértékben függ a turizmustól – mondta a polgármester.

Hozzátette, további ezernél is több kovásznai munkavállaló dolgozik a település többi éttermében, kávézójában, üzletében, a vendégeket és a vendéglátó egységeket is kiszolgáló, azokhoz sajátos módon kapcsolódó vállalkozásokban. Kisebb-nagyobb mértékben, de elkerülhetetlen módon őket is érinti a turizmusban bekövetkező bármely minőségi vagy mennyiségi változás. Hogy jobban megértsük a jelen helyzet súlyosságát, a polgármester tavalyi turisztikai statisztikai adatokat közölt.

2019-ben a turisztikai szálláshelyeken összesen 55.741 vendéget jegyeztek, míg a szívkórházba további 12.247 fürdővendég érkezett. A külföldi turisták száma 2.118. (az adatok nem tartalmazzák a tranzitturizmust, illetve a magánházaknál megszállt vendégek számát). A jegyzett szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 436.523, melyhez hozzászámolandó a szívkórházi 132.684 vendégéjszaka. A kovásznai szálláshelyeken eltöltött minden éjszaka után a vendég (kivéve a fogyatékkal élőket) 2 lejt fizet be idegenforgalmi illeték címen a város kasszájába. 2019-ben ez az összeg 1.076.134 lejt tett ki.

Tavaly terület-, épület- és járműadó, területbér, tűzoltósági és reklámilleték, működési engedély kibocsátásához szükséges illeték címén több mint 2.600.000 lejjel járultak közvetlenül hozzá Kovászna költségvetéséhez a turisztikai vállalkozások.

 – Könnyen kiszámíthatjuk, hogy az évi költségvetésbe helyi adó és illeték címén 2019-ben befolyt 8.200.000 lej teljes összeghez a turizmus ágazata közvetlenül 3,7 millió lejjel járult hozzá, azaz a helyi adók és illetékek 45 százalékának megfelelő részaránnyal – részletezte a polgármester, megjegyezve, hogy a járvány miatt mindezen anyagi hozadék veszélybe kerülhet a 2020-as évben.

Hozzászólások