Felhívás!

80 ezer euró adományt kaptak

80 ezer euró adományt kaptak

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub jóvoltából tavaly gazdag adomány birtokába jutott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt működő kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ, melynek segítségével jelentős munkálatokat és bővítéseket végeznek az épületben.

Fülöp László, a sepsiszentgyörgyi Rotary Klub volt elnöke lapunknak elmondta, rattengbergi (Ausztria, Tirol) klubok vetették fel a közös pénzadománygyűjtés lehetőségét. A megyeszékhelyi klub 3 ezer, az osztrákok 37 ezer eurót gyűjtöttek össze, és ezt a 40 ezer eurót megduplázta az amerikai Rotary Foundation. Az összegyűlt 80 ezer eurót a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ épületének bővítésére, illetve rendbetételére fordítottak.

– Azért esett választásunk a gyermekvédelmi központ támogatására, mert értékelem Böjte Csaba ferences rendi szerzetes munkásságát és az otthon vezetőit is ismerem – fejtette ki.

2016 tavaszán hozzáláttak az építkezéshez, kazánt vásároltak, kibővítették a kazánházat, napelemeket szereltek az épületre, a padlástéren kialakítottak két szobát, illetve készítettek két fürdőszobát. Mindezek mellett feljavítottak öt fürdőszobát, a vészlépcsőt lebetonozták és konyhai felszereléseket vásároltak. Az épület boltíves részét az elkövetkezőkben rakják rendbe.

Fülöp elmondta, a Rotary célkitűzése az árvák és a jó tanulók megsegítése, többek között ezért hozott létre egy Rotary-házat a 20 tagú sepsiszentgyörgyi klub, ahová az anyagi hátránnyal küzdő gyerekek járnak már öt éve. Hozzátette, a kovásznai gyermekvédelmi központ átadóünnepségét május 6-án rendezik, mely eseményre a rattenbergi klubokat is meghívták.

Terepszemlénk során Kolozsi Noémi, a gyermekvédelmi központ vezetője felidézte azt az időt, amikor beköltöztek az akkor siralmas állapotban leledző épületbe.

– 2006 májusában költöztünk be a férjemmel, Istvánnal és a szeptemberi tanévet már 16 gyerekkel kezdtük – fejtette ki, megjegyezve, hogy ez elmúlt időszakban rengeteget dolgoztak az épület rendbetételén. Pár éve egy bukarestiekből és jászvásáriakból álló csapat is segített a felújításban.

A 12 szobával és 10 fürdőszobával ellátott gyermekvédelmi központban 22 bentlakó és 16 napközis van, a legfiatalabb 4 éves, míg a legidősebb 18. Öt nevelő és 2 szakács viseli gondjukat, odafigyelnek a gyerekek oktatására, és iskolába történő felkészítésükre. Mindezek mellett hangszeroktatást is indítottak: két zenekar, illetve egy kórus működik az intézményben.

– Keresztény nevelésben részesítjük a gyerekeket. Arra neveljük őket, hogy jó keresztények, jó magyarok, illetve a társadalom oszlopos tagjai legyenek – tájékoztatott Kolozsi Noémi, a lakók nevében is megköszönve jótevőiknek a nem mindennapi támogatást.

Hozzászólások