Felhívás!

Von der Leyen: az EU 25 milliárd eurós befektetési alapot hoz létre a gazdasági károk enyhítésére

Von der Leyen: az EU 25 milliárd eurós befektetési alapot hoz létre a gazdasági károk enyhítésére Gazdaság

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, ennek számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

A sajtótájékoztatón az uniós bizottság elnöke azt közölte, hogy a javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul.

Kijelentette, az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására.

A tervezett intézkedések között a gazdasági károk enyhítésére  előirányzott beruházási alap mellett megemlítette a Növekedési és Stabilitási Paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy enyhítse a járvány sújtotta országok, például Olaszország negatív gazdasági hatásait.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy az ülés során a tagállami vezetők négy kulcsfontosságú feladatot határoztak meg. Ezek között van a vírus terjedésének korlátozása, az orvosi felszerelés biztosítása, a gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozása, valamint a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek kezelése.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács elnöke továbbá elmondta, a tagállami vezetők kiemelték az együttműködés és a gyors cselekvés fontosságát. Hangsúlyozták a közös európai megoldás és az Európai Bizottsággal folytatott szoros koordináció szükségességét, valamint azt, hogy az egészségügyi minisztereknek és a belügyminisztereknek napi konzultációt kell folytatniuk a megfelelő összehangoltság biztosítása és a közös európai útmutatás követése érdekében.

A tagállamok és az uniós intézmények nyomon követik a járvány alakulását, az Európai Tanács pedig március végén esedékes csúcstalálkozóján visszatér a kérdésre, hogy további szükséges döntéseket hozzon – tette hozzá Michel.

Uniós biztos: az Európai Bizottság kész támogatni a vállalatokat és Olaszországot

Az Európai Bizottság kész tárgyalni a koronavírus-járvány gazdasági hatásai által sújtott cégek kompenzálásáról és Olaszország további támogatásáról – jelentette ki Margrete Vestager uniós versenyjogi biztos keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az uniós tagállamok közül a járvány által leginkább érintett Olaszország feltehetően további segítséget kap a költségvetési előírások Brüsszel által már engedélyezett lazítása mellett.

“A bizottság kész együtt dolgozni Olaszországgal további intézkedéseken, amelyekre szükség lehet a gazdaság súlyos zavarainak leküzdéséhez” – mondta a biztos.

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében a tagállamok kormányai bizonyos körülmények között segítséget nyújthatnak a likviditáshiánnyal küzdő vagy gyorssegélyre szoruló hazai vállalatoknak.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy támogatni fogják Olaszországot és népét a rendelkezésükre álló minden eszközzel és intézkedéssel. “Európa képes ellenállni a járvány által okozta gazdasági válságnak” – mondta.

A brüsszeli bizottság egy belső dokumentum szerint úgy becsüli, hogy Olaszország és Franciaország technikai recesszióba kerülhet az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében.

A tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus a tagállamok közül mostanáig elsősorban  Olaszországot sújtotta. A járvány terjedése miatt az olasz kormány kedden az egész országra vonatkozóan a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket vezette be, miután a megbetegedésben már 631-en meghaltak és több mint tízezren megfertőződtek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.