Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van pénz, de lépni kell!

Van pénz, de lépni kell! Gazdaság

Az Európai Unió tagállamainak 672 milliárd euró, ezen belül Románia számára mintegy 30 milliárd euró áll rendelkezésre, hogy legkésőbb 2026-ig lehívja és hatékonyan felhasználja a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), közismertebb nevén a helyreállítási alapból származó összegeket. Az első milliárdok már idén nyáron érkezhetnek, de ha az ország nem tudja betartani a határidőket, a pénz elúszhat, és mások használják majd fel, hívja fel a figyelmet Winkler Gyula Európa Parlamenti képviselő.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is, aki szerint a hazai államigazgatásnak fel kell ébrednie és felgyorsítania a közbeszerzési eljárásokat, és gyorsan döntenie kell a pereskedések ügyében, mert ha ez nem történik meg, „ez a vonat is elmegy!” Winkler Gyula rámutatott: a helyreállítási alap (RRF) a koronavírus-világjárvány következményeinek enyhítésében segíti a tagállamokat, ám pörögni kell, hogy ne vesszen el a pénz. Az alapból támogatják az önkormányzatokat, régiókat, kis és közepes vállalkozásokat, közintézményeket is. Általános szabály, hogy az összeg legkevesebb 37 százalékát a klímaváltozás elleni fellépésre, zöld projektekre és fenntarthatóságra kell költeni, és minimum 20 százalékát digitalizálásra kell fordítani, de más célkitűzésekre is lehet pénzt lehívni. A megvalósítani kívánt beruházásokat 2023-ig le kell szerződni, és 2026-ig el is kell költeni!

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ-es EP-képviselő szerint az uniós tagállamok el kell fogadják a saját, országos helyreállítási terveiket, és már idén 13 százalékos előleget kaphatnak. Ha a román kormány április–májusig elfogadja a helyreállítási tervét, a nyár folyamán lehívhat 3,95 milliárd eurós előleget, amiből a projektek terveit, megvalósíthatósági tanulmányokat és az engedélyeztetést lehet finanszírozni. „Rengeteg munka lesz vele, de megéri, mert ezekkel a pénzekkel meg lehet valósítani a modernizációt, melyre Erdélynek, Romániának szüksége van”, fogalmazta meg Winkler Gyula.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem változnak a közbeszerzési eljárások, Románia nem tudja felhasználni a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Jelenleg akár másfél évig is eltarthat egy közbeszerzési eljárás, majd ezután következik egy hosszú pereskedés, mivel a licitet elveszítő cégek rendszerint megtámadják a döntést. Antal Árpád javaslata szerint a táblabíróságok keretén belül létre kell hozni olyan osztályokat, amelyeken a bírók kizárólag a közbeszerzések elbírálásával, és a liciten résztvevő cégek által indított perek ügyével foglalkoznak. Fontos, hogy ezeket az ügyeket 30–90 napon belül elbírálják, hogy haladni tudjanak a közberuházásokkal.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint most van esély arra, hogy uniós forrásokból csökkentsék a gazdag és szegény régiók és megyék közti különbségeket. Ha viszont nem figyelnek arra, hogy az ország szegényebb régiói és a régiókon belül a szegényebb megyék kapjanak több pénzforrást, akkor olyan szinten fog szétfejlődni az ország, hogy belátható időn belül nem lehet azt helyrehozni, fogalmazta meg Antal Árpád, aki azt szorgalmazta a Municípiumok Szövetsége és az Európai Uniós Alapok Minisztériuma közötti egyeztetésen, hogy a fejlődésben lemaradt megyék kapjanak külön pénzforrást munkahelyteremtésre, illetve a szociális és területi kohézió erősítésére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 17., 9:55
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Kedves polgarmester ur!
    Nem fogjak a szegenyebb regiok kozott szetosztani a penzt mert ez a cel, mar jo nehany eve csak erre pont on es tarsa nem jott ra, meg, ezek szerint. Ez mellett meg nagyon megy az elromanositas az egesz megyebe de lehet erre se jottek meg ra. Sajat magunkert kellene tenni valamit es pont magukat azert valasztottak szekelyfold elere, hogy tegyenek, meg erre se jottek ra?