Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újragondolandó juttatások

Újragondolandó juttatások Gazdaság

Romániában 5 millió személy kap havonta valamilyen szociális segélyt, negyven fölé emelkedik a szociális támogatások száma, ezek nem minden esetben hatékonyak, holott az állami költségvetés jelentős hányadát teszik ki, vázolta fel lapunk érdeklődésére a jelenlegi helyzetet Makkai Péter.

A Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára rámutatott: nem véletlenül nevezik így a szaktárcát, hiszen a szociális kérdés elválaszthatatlan a munkától, a rászorulóknak elsősorban arra kell lehetőséget teremteni, hogy dolgozhassanak.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ javaslatára valamivel több, mint egy hete nevezték ki a szociális tevékenységért felelős államtitkárrá Makkai Péter árkosi református lelkészt, a Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatóját. Nevéhez fűződik a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház, a fogyatékkal élők számára létrehozott nappali foglalkoztató-központ, védett műhelyek, speciális munkaközvetítő iroda, szociális vállalkozások, védett lakás, számos, fogyatékkal élők társadalmi elfogadását elősegítő rendezvény és a háromszéki nehéz sorsú gyermekek délutáni oktatását szolgáló programok működtetése.

Makkai Péter érdeklődésünkre elmondta: államtitkári kinevezése előtt úgy érzékelte, a barikád két oldalán állnak a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil szervezetek, illetve az állami intézmények és hatóságok. „A minisztériumban azt tapasztaltam, hogy tulajdonképpen a barikád ugyanazon oldalán vagyunk, és a másik oldalon a nyomorúság áll. Feladatuk ezt felszámolni, és olyan szociális hálót kialakítani, amely több embert tud megtartani”, fogalmazott.

Az államtitkár szerint szükség volt a Raluca Turcan miniszter által elindított átfogó felmérésre, amelynek során országos szinten vizsgálják, hogy a szociális segélyben részesülők közül kik azok, akik valóban munkaképtelenek, és nehéz helyzetben vannak. „Ötmillión részesülnek valamilyen segélyben, ez hatalmas szám, de meg kell nézni, kik vannak a számok mögött, hiszen a nyomorúságnak mindig arca van, mindenkinek más a nehézsége és szükséglete”, mondta Makkai, aki szerint sürgős beavatkozásokat kell indítani, különben újabb nemzedékek nőnek fel, melyek viszik tovább a nehézséget.

Úgy véli, szemléletváltásra van szükség, egyrészt a kiszolgáltatottakra ne a társadalom terheként, hanem rejtett erőforrásként tekintsenek. Például a fogyatékkal élőknek olyan támogatást nyújtsanak, hogy a képességeik megerősödjenek, ne ellátottak, hanem a társadalom hasznos tagjai legyenek. Az államtitkár szerint hálózati beavatkozásokra, szociális szolgáltatási csomagokra van szükség. Példaként említette, hogy nem egyedül a fogyatékkal élőt kell támogatni, hanem a családjával együtt kell felemelni. Másik jó példa szociális szolgáltatási csomagra a délutáni oktatási (after school) programok, amikre vannak jó példák, ilyent támogat Erdély több településén az Iskola Alapítvány, illetve néhány önkormányzat. Makkai Péter szerint, ha a szociális támogatások egy részét délutáni oktatásra fordítják, akkor rengeteg rászoruló gyerek számára lehet biztosítani a felzárkóztatást, a meleg ebédet, ami az egész családnak segítséget jelent.

Makkai Péter úgy véli, új közpolitikákat kell kidolgozni a szociális ellátás tekintetében, és ebben számít a civil szférára is. Rámutatott: bár a civil szervezetek nagy összegeket hoztak az országba külföldi támogatások révén és hatalmas tapasztalatot halmoztak fel a szociális ellátás terén, az állam eddig nem tekintette őket partnernek, esetenként magukra hagyta őket. Ezt újra szeretné gondolni, mondta az államtitkár, aki széles körű konzultációt tervez, különböző kollégiumokat (think tank) szeretne létrehozni, melyekbe bevonná a civil szervezetek szakembereit, amelyek többek között a fogyatékkal élők, a gyermekek, az idős gondozás, a bántalmazott anyák, a roma kérdés, stb. területén segítenék a közpolitikák kidolgozását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 17., 9:47
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A szocialis jutatasok olyan merteket oltottek Romaniaban hogy mindjart nem jut penz a szegeny nyugdijasok szamara akik egesz eletuk alatt dolgosztak azert hogy most kevesebb nyugdijat kapjanak mind egy szocialis jutatasban reszesulo roma.
  Vannak es lesznek szocialis problemak de ez nem aszt jelenti hogy az otthonulest az allam kell fizese a mi nyakunkon es egyesek csak a sok poronty oszeveresevel foglalkoznak akik azok is elobb utobb szocialis jutatasra szorulnak csak a munkasember nyakan es a folyamat folytatodik tovabb.
  Egy tarsadalmat nem lehet felepiteni szolcialis jutatasokra.A szavazopolgarok tobbsege is ide tartozik akik egy liter olajert meg egy viderert oda utik pecsetjuket ahova aszt nekik mondjak – na megertem ezert kell az a szocialis reteg amely szocialis jutatasra szorul es aki szavazni is megy mert szocialis kotelessege azokkal szembe akik a szocialis jutatast folyositsak szamara. Igy valik a munka haszontalan idotoltesre szamukra.Vannak akik szocialis jutatasba reszesulnek es ugyanakkor hatarokon tul dolgoznak vagy koldulnak nemdolgozva egy orat se a szocialis penre holott a torveny ertelmeben 8 orat kellene dolgozanak a koz javara.Na ennek a megszervezese is akadalyokba utkozik azok szamarol akik a szocialis jutatasokat fizetik. Lahetne boncolgatni a temat.Egy roma aszony szocilasita segelye Sepsziszentgyorgyon ezer haromszas es valami lej — soha nem dolgozott sehol — es egy negyven evet konyvelo nyugdijas nyugdija hatszaz lejjel tobb. Tehat ki viszi jobban az aki egesz eletet ledolgoszta vagy az aki nem dolgozott egesz eleteben semit?
  Ideje lenne mar felebredni egyeseknek es olyan inteszkedeseket hozni hol nem a semmiteves legyen busasan megfizetve a mi es masok zsebebol hanem a munka.
  Na eszt kellene Miklos Zoltan es csapata megvalositsa Bukarestbe es akkor le az oszes kalapokkal elotte.

 • User
  Dátum: 2021. február 17., 18:14
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Szep orszag a mienk gyonyoru szep orszag…….tobb segelyt add Romania{euro mld.ba}20 millio lakossal mint Nemet o.80 millio lakossal.Emlitesre se erdemes a ket orszag PIB-je!!!