Felhívás!

Válasz az energiaválságra

Válasz az energiaválságra Gazdaság

November közepén még nem kellett fűteni és a téli időszakban is hozzávetőleg 300 lejes energiaszámlákra számítanak az 550 négyzetméter hasznos felületű sepsiszentgyörgyi passzív irodaház tulajdonosai és építői.

Az energiahatékony irodaház választ ad az éppen aktuális energiaválságra, illetve az alacsony szén-dioxid-kibocsátása miatt a klímaválságra is. Mint arról beszámoltunk, Bécstől keletre és Isztambultól nyugatra Sepsiszentgyörgy központjában épült meg az első német standardok szerint minősített passzív irodaház.

A rendkívül precíz illesztésű ingatlant napos időben nemigen kell fűteni, mivel a meleget az üvegfelületeken bejutó napenergia biztosítja, de hozzájárul a számítógépek és az emberek által kibocsátott hő is. Nyáron pedig a fényvisszaverő és korszerű szellőztető rendszer hűti az épületet. Télen a fűtésbe és a meleg víz előállításba bepótolnak földgázzal, ám a fűtés-hűtés költsége lényegesen alacsonyabb egy hagyományos épülethez képest. A szükséges elektromos áram mintegy 40 százalékát fotovoltaikus panelekkel termelik meg.

Az ingatlanban mindig friss levegőt biztosít a szellőztető rendszer, míg a páraháztartásért a korszerű technológiával készített, döngölt földből álló belső falak felelősek.

Kiemelkedő, hogy az Olt utca városközpont felőli kijáratánál lévő high-tech épületet székelyföldi tervezők és kivitelezők építették, ami bizonyítja, hogy helyi szakemberek is képesek jövőbe mutató megvalósításokra. A csúcstechnológiás ingatlan a Gnome Design informatikai vállalkozás új székhelye, amely nyugati szintű munkakörülményeket biztosít a munkatársaknak, mutatott rá Bihari Béla. A vállalkozó kifejtette: az informatikai ágazatban a humánerőforrás a legnagyobb érték, ezért a lehető legjobb körülményeket szeretnék biztosítani dolgozóiknak, emellett a nyugati partnereik bizalma is növekszik, ha tapasztalják, hogy a cég fontosnak tartja a fenntarthatóságot.

Vargha Szabolcs passzívház-szakértő rámutatott: Romániában a sepsiszentgyörgyi ingatlan az első nem lakóház rendeltetésű minősített passzívház. A minősítést légtömörség-teszt alapján állította ki a Passive House Institute, miután ventilátorral légnyomást növeltek és lemérték, mennyire dolgozott résmentesen a kivitelező. Török Áron tervező szerint az irodaháznak a megrendelők csúcstechnológiás jövőképébe kellett beilleszkednie, és az volt a kihívás, hogy az épület az Olt utca történelmi utcaképével is harmonizáljon.

Debreczeni László, az egyik beruházó elmondta: a Regionális Operatív Program révén 1,7 millió eurót hívtak le, ebből 1,3 milliót az ingatlanra, a különbözetet az engedélyeztetésekre, a számítástechnikai felszerelésekre költötték. A beruházók szerint a céges jövőkép, a minőségi anyagok használata, a fenntartható és zöld megoldások alkalmazása jelentik a többletet ennél az ingatlannál, egy hagyományos irodaházhoz képest.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.