Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Adóhatóságra csatlakozó kasszagépek

Adóhatóságra csatlakozó kasszagépek Gazdaság

Alig több mint egy hetük maradt a kis- és középvállalkozásoknak, hogy rácsatlakoztassák pénztárgépeiket az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére. Ha ezt nem teszik meg, november 30-a után ellenőrzésekre és büntetésekre számíthatnak.

Hirdetés
Hirdetés

Bár a november végi határidő március óta ismert, a cégek egy része egy újabb halasztásban reménykedve halogatta elektronikus kasszagépe rácsatlakozását az adóhatóság rendszerére. Ezúttal nem várható több hosszabbítás és a helyzet nem túl fényes, hiszen az érintett hazai cégek 40-50 százaléka az utolsó napokra halasztotta az e-kassza beüzemelését, és nem mindenkinek fog sikerülni a csatlakozás. Ennek oka, hogy az elektronikus pénztárgépek szerelését és karbantartását végző cégek túlterheltek és elérték a kapacitásuk határát.    

Mivel sok vállalkozó utolsó pillanatra hagyta a kötelező feladatot, a szakcégeket most megrohamozták és nehezen tudnak eleget tenni a megkereséseknek. A háromszéki IRMEB szakcég ügyvezetője, Kardos Attila szerint a november 30-i határidő után is hónapokig dolgoznak, amíg minden pénztárgépet csatlakoztatni tudnak az ANAF rendszerére. Hozzátette: nemigen tudják bővíteni erőforrásaikat, mert néhány nap alatt nem lehet betanítani erre a munkára valakit, másrészt pedig ezek a szakemberek minisztériumi jóváhagyással dolgozhatnak. Az adóhivatal csak október közepétől kezdte küldeni a figyelmeztetéseket, ám jobb lett volna hónapokkal ezelőtt elindítani a tájékoztató kampányt, hogy elkerüljék a mostani rohamot, véli Kardos Attila.

A nagy cégeknek június 30-a volt a határidő, és esetükben 90 százalékban sikerült beüzemelni és az ANAF rendszerére csatlakoztatni az e-kasszákat, november 30-án a számbelileg többségben lévő kis- és középvállalkozások kell csatlakozzanak. Az adóhatóság szerint csak októberben pörgött fel ez a tevékenység és országos szinten naponta mintegy 6000 pénztárgépet csatlakoztatnak.

Máthis István, a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal igazgató helyettese arra figyelmeztet, hogy  november 30. után kezdődnek az ellenőrzések, és csak azokat nem büntetik, akik objektív okok miatt nem tudtak eleget tenni kötelezettségüknek.

Kardos Attila hozzátette: a több hónapja csatlakozott cégek esetében tapasztalják, hogy jól működik az adóhivatal rendszere, nincsenek nagy leállások. Az megtörténik, hogy esténként, amikor egyszerre sok cég zárja a napot, az e-kassza nem tudja azonnal elküldeni a jelentést, de a gép automatikusan újra próbálkozik, míg az adatok bejutnak az ANAF adatbázisába.

A sepsiszentgyörgyi szakember szerint egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen a cégeknek nem kell a jelentéseket kimásolni egy adathordozóra, elvinni a könyvelőnek és ezután leadni az adóhivatalnak, mivel az elektronikus kassza automatikusan továbbítja az adatokat, ezzel tehát a cégek időt és költséget takaríthatnak meg.

A másik oldalon az adóhatóság arra számít, hogy az e-kasszák üzembe helyezése javítja az adóbegyűjtés mértékét, növekednek az államkasszába befizetett összegek, csökken az adócsalás lehetősége és szavatolja a tisztességes versenyt a piaci szereplők között.

Kovászna megyében november 15-én 59 százalékos volt az elektronikus pénztárgépek csatlakozása, azaz a megyében működő 6.675 készülékből a hónap végéig még 2732-őt kellene csatlakoztatni az ANAF rendszeréhez, tájékoztatott a megyei pénzügyi hivatal. Érdeklődésünkre közölték, hogy az 58 háromszéki nagyvállalat a 393 kasszagépjéből 359-et, a 97 közepes cég a 378 pénztárgépéből 288-at, míg a 2665 kisvállalkozás az 5904 kasszagépéből 3296-ot csatlakoztatott az adóhatóság rendszerére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.