Felhívás!

Tovább nő a tűzifa ára

Ismét nőhet a tűzifa ára, hívja fel figyelmet közleményében a Romsilva. Az állami erdészet szerint az áremelkedés oka, hogy nagy a lakosság tűzifa-igénye, és ehhez képest kevés a kitermelt mennyiség.

Körülbelül 3,14 millió hektár erdő tartozik a Romsilva ügykezelésébe, ez az ország erdős felületeinek 47 százaléka. Országos szinten mintegy 3,5 millió háztartásban fűtenek fával.

Korodi Attila RMDSZ-es képviselő túlzottnak tartja az állami erdészet aggályait, hiszen az megfelelő menedzsmenttervvel kitermelhetné a tűzifakvóta-mennyiséget, és kompenzálni tudná a megnövekedett költségeit is. A Hargita megyei politikus úgy véli, a háttérben az áll, hogy a kitermelői piacon alig néhány szereplő maradt, ők eddig nagy mennyiségű fát szállítottak az erőműveknek, de mivel ezt a tevékenységet szigorították, bojkottálták a kitermelési liciteket. Korodi Attila szerint ezzel próbálnak nyomást gyakorolni, viszont a lakosság semmit nem nyerne abból, ha visszatérnének a régi gyakorlathoz.

A sepsiszentgyörgyi Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke, Csákány László szerint, ha az állami erdészet drágít, akkor megemelkedik a magántulajdonban levő erdőkből kitermelt tűzifa ára is. A magánerdészetek ugyanis hátrányos helyzetből indulnak, területadót kell fizetniük, ami érthető módon megnöveli a költségeiket. A szakember azt mondja, szemléletváltásra is szükség van, hiszen most a vastag, hasogatott rönköket keresik tűzifának, holott a fiatalabb fák fűtőértéke sem rossz, így a gyérítésből, egészségügyi vágásból kitermelt fát is lehetne tüzelőnek használni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások