Felhívás!

Gyötrő szárazság

„Nem rózsás a háromszéki gazdák helyzete, hiszen a szárazság miatt nem jók a kilátásaik”, állapította meg Könczei Csaba.

A szakember szerint az aprómagos vetemények – cukorrépa, lucerna és szója – sínylik meg a csapadékmentes időszakot, de a többi kultúra esetében sem lehet idén kiemelkedő terméssel számolni. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője emlékeztetett, április 2. és május 4. között szárazság volt, épp akkor, amikor a tavaszi vetéseknek szükségük lett volna az esőre. Az azt követő esős periódus valamelyest javított a helyzeten, de egyenetlenül, ritkásan keltek ki a növények. Gondot jelentett az is, hogy az egyetlen esős periódus alatt még mikrorégiókon belül is nagy eltérés alakult ki, egyes helyeken összesen 40–50 liter, máshol csak 5–10 liter csapadék hullt négyzetméterenként.

Most ismét tombol a szárazság, és ha a következő napokban sem lesz eső, a földből kibújt növények elszáradhatnak. A gazdák, ahol tehették, beindították az öntöző-rendszereket, csakhogy a háromszéki mezőgazdasági területek alig töredéke öntözhető. Szépmező térségében 1598 hektáron lehet öntözni, emellett most értékelődik fel az, hogy a Maksa és Csernáton térségében az elmúlt években mintegy 2000 hektárnyi területen engedélyeztették a felszíni vizekből, ásott tavacskákból való öntözést. Ezen gazdák egy grafikon szerint, felváltva indíthatják be öntöző-berendezéseiket. Maksa és Lécfalva térségében is van egy 1200 hektárt lefödő öntözőrendszer, de ennek felújítására pályázniuk kellene az érintettek. Emellett az Uzon–Szentivánlaborfalva–Szépmező háromszögben most sikerült megalakítani az öntözői vízfelhasználók egyesületét, amely 1100 hektár terület öntözésére pályázna.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.