Felhívás!

Röviden

Drágulási verseny?

Az EU országai között Romániában drágult leginkább a benzin – derül ki az uniós statisztikai hivatal jelentéséből. A januári 5,16 lejes szintről jelenleg 5,72 lejre emelkedett a benzin literenkénti átlagára. A drágulás üteme egyetlen uniós országban sem érte el a 10 százalékot, Romániában viszont 11,8 százalékot tett ki. Az olajipari vállalatok a kőolaj világpiaci árának alakulására és a romániai adószintekre hivatkozva emeltek árat. A Capital gazdasági lap elemzése szerint viszont Romániában a legalacsonyabb az üzemanyagok adója, mivel itt a legkisebb az áfa értéke. A drágulások már a Versenytanácsnak is szemet szúrtak. Bogdan Chiriţoiu, az intézmény vezetője bejelentette, vizsgálatot indítanak az üzemanyagok piacán, és ha törvénytelenséget találnak, a legnagyobb kiszabható büntetés a cég éves üzleti forgalmának 10 százalékát is elérheti.

 

Külföld jobban fizet

Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint a munkaképes, vagyis 20–64 éves romániai lakosság több mint 19 százaléka valamelyik európai uniós tagállamban dolgozott tavaly. Ugyanakkor az unió munkaképes lakosainak 3,8 százaléka élt külföldön tavaly, miközben tíz évvel ezelőtt ez az arány még 2,5 százalékos volt. A helyzet nagyban eltér a különböző tagállamok között: míg Németország munkaképes lakosságának alig 1 százaléka dolgozik külföldön, addig Romániában ez az arány 19,7 százalékos. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében az átlagosnál nagyobb a hajlandóság az áttelepülésre.

 

Törvénymódosítás

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint módosítások révén szeretnék javítani a vállalkozói környezetet, és az európai gyakorlathoz igazítanák a törvénykezést. A pénzügyminiszter úgy látja, van egy csomó indokolatlan per, amelyek egészen kis összegekről szólnak, és nem minden összeg jelent gazdasági bűncselekményt. Az európai gyakorlat szerint minden esetet külön kell tárgyalni. „Be kell gyűjteni a be nem fizetett adót, nem a cégeket kell bezárni, nem az embereket kell útra tenni, mert ennek elsősorban a gazdaság látja kárát” – nyilatkozta Teodorovici.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.