Felhívás!

Több lépésben, 2022-re duplázza meg a kormány a gyerekpénzt

Több lépésben, 2022-re duplázza meg a kormány a gyerekpénzt Gazdaság

A szerdai kormányülésen megvitatandó sürgősségi kormányrendelet-tervezet értelmében szeptember elsejétől első lépésben 20%-kal nőne a gyerekpénz.

A munkaügyi minisztérium által kidolgozott sürgősségi rendelettervezet előírja a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztja, hogy a költségvetésben meglegyen rá a fedezet. Első szakaszban, szeptember elsején 20%-kal nőne a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal – jelentette ki a kormányülés elején Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

Nyomatékosította, mind a pénzügyi, mind az igazságügyi miniszterrel konzultált ebben a kérdésben.

Ludovic Orban kormányfő rámutatott, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyerekpénz 2022 július elsejétől nő a jelenlegi érték kétszeresére.

“Láttam az előrejelzéseket, és valóban, ha ezt a ritmust tartjuk, lehetnek erőforrások a növelésre” – mondta Orban.

A parlamentben szövetségesei révén többségben lévő ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett, költségvetési fedezet nélkül elfogadott jogszabály szerint a pótlék havi összegét 150-ről 300 lejre kell emelni a két év feletti, illetve 300-ról 600 lejre a két év alatti, illetve fogyatékkal élő 3 év feletti kiskorúak esetében.

A kormány szerint a koronavírus-járvány közepette egyszerűen nincs pénz erre, hiszen a válság miatt az államháztartási hiány már az első fél évben elérte a GDP 4,17 százalékát.

A kormány januárban sürgősségi rendelettel halasztotta el a családi pótlék azonnali megduplázását, de a rendeletet a baloldali parlamenti többség később elvetette, a kormány pedig hiába emelt alkotmányossági óvást a költségvetési fedezet nélküli parlamenti döntés ellen: az alkotmánybíróság a családi pótlék megduplázásáról szóló törvény végrehajtására kötelezte a kormányt.

A PSD már korábban kilátásába helyezte, hogy bizalmatlansági indítvány terjeszt be a kormány ellen, amennyiben a kabinet “nem hajlandó” megkétszerezni a családi pótlékot, illetve nem hajtja végre az előző PSD-kormányok idején erre az évre előirányzott 40 százalékos nyugdíjemelést.

A kormány 6,7 százalékos államháztartási hiányt vállalt idénre, de gazdasági elemzők és nemzetközi pénzintézetek arra figyelmeztettek, hogy a “populista” intézkedések következtében a deficit akár a 10 százalékot is elérheti.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.