Felhívás!

Termelj saját villanyáramot!

Termelj saját villanyáramot! Gazdaság

Tapasztalatok szerint óriási érdeklődés előzi meg a több hónapos várakozás után, szeptember 9-én induló új Zöld Ház programot, amely tíz százalékos önrész mellett legtöbb 20.000 lejes támogatást ad azoknak a magánszemélyeknek, akik villamos energiát előállító napelemeket szerelnek otthonaikra, ezzel csökkentenék villanyszámláikat.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) 656 millió lejt szán erre a programra, ami 33.000 napelemrendszer telepítésére lesz elég. Az elmúlt napokban sokan kiváltották a szükséges telekkönyvi kivonatot, illetve adóigazolásokat az illetékes polgármesteri hivataltól és az országos adóhatóságtól, miszerint nincs tartozásuk a helyi önkormányzat és az állam felé, valamint egy igazolást, hogy a telekkönyvben és az önkormányzatnál szereplő lakhely azonos. Az érdeklődők a Környezetvédelmi Alap által akkreditált szerelő cégek valamelyikét kell megkeressék, és átadják a szükséges dokumentumokat, majd azok feltöltik a pályázatot az online rendszerben. Az akkreditált cégek listáját megtalálják a www.afm.ro honlapon.

Kovászna megyéből négy cég – egy Kovászna városi, két kézdivásárhelyi és egy bodzafordulói – vesz részt a programban, de nem kötelező megyén belüli céghez fordulni. Ugyanakkor megjelentek a közvetítő cégek – általában napelem-rendszer forgalmazók –, amelyek vállalják a teljes ügyintézést, és egy akkreditált szerelő cégen keresztül nyújtják be a pályázatot, majd azoknak leosztják a munkát. Ami fontos, hogy meghitelezik a támogatás értékét, mivel rendelkezésükre állnak a napelem rendszerek. Érdeklődésünkre ugyanis sok akkreditált szerelő cég jelezte, hogy csak olyan személyek pályázatát fogadják el, akik meg tudják előlegezni a teljes összeget, aminek a támogatás részét később visszautalják, amint az államtól megkapják a pénzüket.

Ez viszont hatalmas terhet ró a magánszemélyekre, ezért érdemes körültekintően tervezni. A program olyan napelemek szerelését támogatja, melyek legalább 3 kWp teljesítményűek, ez szakértők szerint egy átlagos háztartás villanyfogyasztásának mintegy felét állíthatja elő „on grid” rendszerben, azaz a megtermelt napenergia a hálózatba kerül. A betáplált energiát egy ad-vesz mérőóra regisztrálja, amely mutatja a megtermelt és az elfogyasztott energiát is, ez alapján tudnak elszámolni a szolgáltatóval.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.