Készítsük magunk az orvosságot!

Készítsük magunk az orvosságot! Életmód

Az Őszi Sokadalom keretében tartott előadást Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatója A gyógyszerek nem segítettek! címmel. Meglepő dologra derült fény a gyógyfüvekkel kapcsolatosan: személyiségtípusok függvényében változnak a növények hatásai. Emellett hasznos alkalmazási tippeket is kaptak a jelenlévők a gyógyfüvek felhasználásáról.

Vántsa Judit szerint a gyógyszirupok, tinktúrák, teák készítésénél az a fontos, hogy tudjuk mire jó pontosan az adott gyógynövény, de tudni kell azt is, hogy a szervezetünknek mi a megfelelő. „Ha nem tudjuk pontosan ezeket, akkor több kárt okozunk, mint hasznot. Bíznunk kell a szervezetünkben, mert az azonnal jelzi, ha nem neki való, amit fogyasztunk” – hangsúlyozta.

Mint kiderült, a természet és az emberi szervezet ezen a terepen is szorosan kapcsolódik. Ugyanis az ájurvéda, a legősibb holisztikus orvosi rendszer az embereket három típusba osztja. Az első a szél, az ide tartozó emberek általában vékonyak, izgágák, folyton dolgoznak, rájuk leginkább a csontritkulás, a gyenge emésztő- és idegrendszer jellemző. A második típus a víz, ebbe a nyugodt természetű emberek tartoznak, szervezetük felhalmozza a vizet, így vese és nyirokkeringési problémákkal küzdhetnek. A harmadik típus pedig a tűz, ők a dinamikus, vulkánszerű emberek, gyulladásokkal, vérnyomászavarokkal állnak szemben, ők vannak leginkább kitéve a stroke-nak. Emellett a gyógynövényeknél a színek a meghatározók, azt mutatják, hogy kinek melyik tesz jót. A piros, sárga és narancsszínű növények energiát adnak, a lila altat, a kék hűt, vizesít, savasít, telít, a zöld nyugtat, harmonizál, rengeteg benne a D-vitamin, a fehér pedig gyulladáscsökkentő.

Vántsa Judit szerint az a legfontosabb tehát, hogy tudjuk, melyik személyiség típusba tartozunk, és e szerint kombináljuk a gyógynövényeket. Például a tüzeseknek a piros, sárga növények nem jók, ártanak, azok kellenek, amelyek hűtik őket. Ezenkívül arra is fontos odafigyelni, hogy néhány gyógynövény csak nőknek ajánlott, hiszen rengeteg ösztrogént (női hormont) tartalmaz. Meglepő módon ilyen növény a komló is. A férfiaknál tehát azért jelenhet meg a bizonyos „sörhas”, mert a sör komlóból készül, iszogatása közben pedig rengeteg női hormont visznek be szervezetükbe, amely a mellek és a has zsírosodásával járul.

A környezetünk aranybányának számít, rengeteg gyógynövényhez könnyen hozzájuthatunk. Az előadáson a legtöbbről külön-külön hallani lehetett, hogy mire jó leginkább, és hogyan érdemes használni. A növényeket a virág alatt 15 cm-rel kell leszakítani, figyelni kell, hogy épek legyenek, illetve nem szabad őket megmosni, csak szárítani. A szirupokhoz mézzel keverjük őket, az ugyanis kihúzza belőlük a fontos anyagokat. Ha elkészültek, éhgyomorra sosem szabad fogyasztani, mivel gyorsítja az emésztést, és epekrízishez vezethet. Egyébként kúra szerint kell őket fogyasztani, 42 nap kell hozzá, hogy a szervezet minden sejtje hasznosítani kezdje.

Vántsa Judit úgy véli, azért is jó ezeket a csodaszereket elkészíteni, mert benne lesz a kezünk munkája, a szeretetünk, gondoskodásunk, de nem utolsó sorban tudjuk azt is, hogy mi van benne, adalékanyag nélkül készül, így egészségesebb, mint azok, amit vásárolunk.

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.