Felhívás!

Támogatnák a gyerekvállalást

Támogatnák a gyerekvállalást Gazdaság

Románia demográfia tekintetében Közép-Kelet Európában az egyik legsúlyosabb helyzetben van, a lakosság elöregedése és a népességfogyás már középtávon is megkérdőjelezi a szociális ellátórendszer fenntarthatóságát. Ezt csak a családalapítás, otthonteremtés és gyermekvállalás ösztönzésével lehet megfordítani, véli Miklós Zoltán.

A háromszéki parlamenti képviselő, az RMDSZ kongresszusán elfogadott családvédelmi cselekvési terv kidolgozásával megbízott munkacsoport tagja lapunk érdeklődésére ismertette a gazdasági javaslatokat. Olyan banki hitelkonstrukciókat javasolnak, amelyekkel ösztönöznék a fiatalokat a családalapításra, gyerekvállalásra, és támogatnák a nagycsaládokat. A fiatalok házasságkötés után állami garanciás hitelt kaphatnának, hogy könnyebb legyen az elindulásuk. Az első gyerek születése után az állam fedezné a hitel kamatát, a második gyerek születésénél részlegesen, a harmadik gyerek születésénél állami támogatással teljesen lezárhatják az otthonteremtési hitelt, mondta Miklós Zoltán.

Kamattámogatást javasolnak minden nagycsaládnak, akik lakhatási gondjaikat banki hitelből oldották meg. Azt szeretnék, hogy minden nagycsaládos kapjon kamattámogatást meglévő ingatlanhitelére, és egy újabb gyerek születésekor az állam folyósítson támogatást a bankhitel előtörlesztésére.

A nagycsaládosoknak, a fiatalon gyereket vállaló szülőknek és gyereküket egyedül nevelő szülőknek adókedvezmények bevezetését szorgalmazzák. „Fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót, társadalombiztosítást és egészségbiztosítást, mint más”, fogalmazta meg a gazdasági szakpolitikus, aki szerint megoldást keresnek, hogy a kedvezményes nyugdíjalap-befizetésnek ne legyen negatív hatása a nyugdíjpont értékére. A vállalkozó szellemű nagycsaládos szülők számára vissza nem terítendő állami támogatást javasolnak, amiből elindíthatják vagy fejleszthetik vállalkozásukat, összegzett Miklós Zoltán. Az otthonteremtést és gyerekvállalást ösztönző törvénycsomagot az év végéig egyeztetik a koalíciós partnerekkel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 22., 9:19
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Uraim, nem segely kell, itt ma megszavaznak es holnap eltorolnek, megvaltoztatnak, hanem tisztseges fizetes, amibol a csalad megel. Mit gondolnak, honnan kerul ki a tamogatasi penz, az adokbol, tehat meg meg fogjak novelni az adokat. A gyereket nem csak meg kell szulni, hanem fel is kell nevelni tisztesegesen es normalis esetben a szulot tul is kell szarnyalja minden teren. Az iskolaztatas egy gyereknek, egy kisebb, akar nagyobb vagyonba is kerulhet. Vagy talan ugy gondoljak, hogy egyiket iskolaba jaratassuk es a tobbit melyszegenysegbe taszitjuk. Minden politikus szepen uljon le es vegezzen egy egyszeru szamitast, hogy mennyi penzt fektetett be “csemetejebe” es azutan jojenek a gyerekvallalas otleteikkel.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 22., 20:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hogy tudtak 70-90 evvel ezelott 5-6-9,vagy neha tobb gyermeket is folnevelni !Nem volt semmi fele tamogatas ,adokedvezmeny,kamat tamogatas,tv-be nyavajgas…..Igen,valojaba szerenyebben eltek s talan boldogabban is.Nem kellett a gyermekeknek mar 6 honapos kortol kezebe nyomni az okos telot vagy ;lapitot;.Nem vettek minden heten meno cuccot csak hogy pukkadjon ki a szomszed es lehetne sorolni.Rohansz-rohanunk lattastol vakkulasig hogy mindent a gyermekek ala tegyunk ,de legtobb esetbe az eredmeny eppen az ellenkezoje mint amira szamitottunk,mert nincs -nem volt idonk egymasra!!!

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 23., 9:19
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Az egyik kedvencem, mikor ezeket a mai cicomazott gyerekeket viszik iskolaba vagy ovodaba es ugy csokolgatjak, simogatjak, mintha a vilag vegere mennenek szegenykeim. Persze van ebben egy magamutogatas is, lassak, hogy szeretik a csemeteket, aztan otthon epp az ellentete folyik.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 23., 12:32
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Úgy, hogy védekezés nulla, így annyi született amennyit az anya bírt szülni. Aztán aki már 8 éves volt mehetett is dolgozni, hogy a család tudjon megélni. Egy rész meg elhullott, de nem baj, lett másik. Nem hiszem, hogy a 70-90 évvel ezelőtti gyereknevelés kéne a példa legyen.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 23., 10:02
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Teljes mértékben egyetértek az utolsó hozzászólóval.A gyereknek meg kell tanítani a munka szeretetét,hogy az anyagi javak azáltal kerülnek a birtokunkban és amiért megdolgoztál meg kell becsülni.Ha mindent a feneke alá adunk akkor sose lesz önálló,sosem tud a saját lábán megállni még felnőtt korában sem.A gyermeknek adj munkát a kezébe ne kütyüket,pénzt,olyan dolgokat amitől feszülni tud mások előtt mert mint monják a munka nemesít és ha megtanítottad dolgozni akkor mindene meg lesz az életben és öreg korodra tisztelni fog .Sajnos az értékrendek megváltoztak a mai világba nagyon.A jóból éppen az ellenkezője lett és ezért tarunk ott ahol vagyunk.Nem vagyok híve az aggressziónak sem viszont ahogy napjainkban a gyerekeket védelmezi minden törvény nem vezet jóra.A szülő minimális fegyelmezést sem gyakorolhat gyereke fölött.Oda jutottunk,hogy saját gyerekünk feljelenthet,akár börtönbe is juttathat ha netán kioszt a szülő egy pofont.Ha belegondolok,hogy még nagyanyáink a testvérek közül az idősebbeket kellett magázzák hát azt mondom feje tetejére állt a világ.