Felhívás!

Energiaár-támogatás a lakosságnak

Energiaár-támogatás a lakosságnak Gazdaság

Idén télen a fűtési költségek 80 százalékkal haladhatják meg a tavalyit, míg az áramért átlagban 20 százalékkal fizetünk majd többet. A hideg időszak beköszöntével a családoknak általában kihívást jelent az energiaszámla kifizetése, ám idén „szokatlanul eldurvult” a helyzet, állapította meg Gyerkó László.

A Versenytanács tagja szerint több megoldási lehetőség mutatkozik, az egyik éppen a Versenytanács törvényében szerepel, amely kimondja, hogy különleges esetekben a kormány dönthet arról, hogy hat hónapra befagyasztja az árakat. Ez a lehetőség „nem egészséges”, hiszen nem hagyja, hogy a piacon szabadon mozogjanak az árak.  Más lehetőségek is vannak, hiszen az energiaszámlák csak 40 százaléka az energia előállítási költsége, a többit különböző illetékek teszik ki, amiket lehet befolyásolni.

Derzsi Ákos, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerint az volna az ideális, ha a kompenzáció automatikusan járna, vagyis a fogyasztók nem lennének kitéve a kérvényezéssel járó hercehurcának. Az Energiaszabályozó Hatóság ugyanakkor automatikusan háztartásonként 100 lej kártalanításra kötelezné azokat az energiaszolgáltatókat, melyek nem olvassák le határidőre a villany- és gázórákat, mondta Nagy-Bege Zoltán.

A hatóság alelnöke szerint a gázórát háromhavonta, a villanyórát hathavonta kötelező leolvasni, ám a szolgáltatók ezt nem mindig teszik meg. Ha kártérítést kell fizetniük, az remények szerint jobb belátásra téríti őket. Ha a szolgáltatók nem olvassák le időben a fogyasztásmérőket, akkor vagy túl sok a megbecsült fogyasztás, és ezért magas a havi számla, vagy túl alacsony, és a leolvasás után egyszerre kell nagy összeget kifizetni. Ennek kivédésére a legjobb módszer, ha a fogyasztó havonta leolvassa a mérőórát, és a számláló adatait beküldi a szolgáltatónak, amely ezt köteles figyelembe venni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 22., 11:02
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Evekkel ezelott , nagy tam-tammal lecsereltek nalunk az osszes villanyorat , azzal indokolva , hogy ezentul “bentrol” is le tudjak olvasni. Kb. egy fel evig mukodott , havonta leolvasott szamlakat kaptunk. Azota eltelt jo nehany ev es saccolt szamlakat kuldenek. Az utolsot 9 honap elteltevel raktak egyenesbe.Vajon az unionak kellett megfelelniuk ezzel a modernizalassal?