Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elkerülhetetlen az RCA drágulása

Elkerülhetetlen az RCA drágulása Gazdaság

Hárommillió biztosítottnak okoz fejtörést a legnagyobb hazai biztosító, a City Insurance fizetésképtelenné nyilvánítása, de igazából minden autótulajdonosnak fájhat a feje. Egyrészt, mert azok járnak legrosszabbul, akiket egy City-s kötelező gépjármű biztosítással (RCA) rendelkező ügyfél károsít, másrészt mert az évek óta dömpingárakat kínáló biztosító csődje miatt elkerülhetetlen az RCA-kötvények drágulása.

Hirdetés
Hirdetés

A City Insurance fizetésképtelenné válását a gazdaság alapvető logikájának ellentmondó működése okozta. A biztosító ugyanis annak érdekében, hogy minél nagyobb piaci részesedést szerezzen, átlagár alatt kínálta kötvényeit, amibe az átlagköltségeit sem számolta bele. Birtalan József, a Biztosítási Felügyelet (ASF) vezetőtanácsának tagja rámutatott: a City Insurance-t nehéz volt felügyelni, hiszen az ügyfelei kártérítése helyett hajlandó volt inkább kifizetni a rá kiszabott büntetéseket.

A kifizetetlen kárigények miatt egyre nőtt az elégedetlen károsultak száma, az autószerelő műhelyek elutasították a City Insurence ügyfelei által okozott balesetekben megrongálódott gépkocsik javítását, attól tartva, hogy nem kapják meg a pénzüket. Birtalan szerint a City stratégiája bevált volna, ha sikerül megállapodni a tulajdonosával, hogy emelje meg a cég tőkéjét 150 millió euróval, de ez nem történt meg határidőre. Erre azért lett volna szükség, hogy a biztosító ki tudja fizetni a kárigényeket, amelyek összege három-négyszer meghaladja a rendelkezésére álló pénzt.

Mit tehetnek a City ügyfelei?

Fontos tudni, hogy a cég csődjének kimondása utáni 90 napig érvényben maradnak a City-nél kötött RCA-kötvények. Mivel a csődeljárás 6-9 hónapig is elhúzódhat és utána még 3 hónapig érvényes marad a biztosítás, a City-s kötvénnyel rendelkezőket nem fenyegeti a veszély, hogy megbünteti a rendőr, ugyanis legtöbben 6 hónapra kötik a kötelező biztosítást. Mivel az RCA a másoknak okozott kárt téríti meg, valójában senki nem magának köti, és senkit nem érdekel annak minősége, hiszen annak kell boldogulnia vele, akinek szüksége lesz rá, vagyis a baleset áldozata, mutatott rá Birtalan József.

Ugyanakkor lehetőség van bármikor felmondani a City Insurance-nél kötött biztosítást, a garanciaalap visszafizeti az időarányosan megmaradt pénzösszeget, és az ügyfél egy más társaságnál megkötheti az új kötelező gépjármű-biztosítást. Ezzel a lehetőséggel várhatóan kevesen fognak élni, hiszen ez azt feltételezi, hogy a meglévőnél drágábban kellene megvásárolniuk az RCA-t.

A kárvallottaknak a garanciaalap fizet

Viszonylag jó helyzetben vannak a károsultak, hiszen létezik a garanciaalap, amely a City Insurance fizetésképtelenné nyilvánítását követően átvállalja a károk kifizetését. Ez azt jelenti, hogy akit szeptember 20-a után károsított egy City-s ügyfél, már a garancialaphoz kell fordulnia kárigényével. A garanciaalap minden megyében irodákat nyit a könnyebb ügyintézés érdekében.

Fontos tudni, hogy a garanciaalap legtöbb 450 ezer lejt fizet a károsultaknak, tehát nem érvényesíthető az RCA kötvényben megszabott maximális értékhatár, ami haláleset vagy súlyos sérülés esetében 6,07 millió euró, anyagi károk esetében 1,22 millió euró. Fel szeretnék gyorsítani a károk kifizetését is, hiszen jelenleg a törvény úgy rendelkezik, hogy a garanciaalap a csőd kimondása utáni hatvan napon túl kezd fizetni, viszont a csődeljárás hat-kilenc hónapig is elhúzódik. Birtalan József szerint a kormány várhatóan a napokban elfogad egy rendeletet, amely szerint a garanciaalap a biztosító működési engedélyének bevonása után egy hónap alatt átveszi az ügyiratokat, és rögtön elkezd fizetni a károsultaknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások