Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Támogatás szarvasmarha- és sertéstenyésztőknek

Támogatás szarvasmarha- és sertéstenyésztőknek Gazdaság

Szarvasmarhánként akár 100 euró támogatást is kaphatnak azok a tejtermelő gazdák, akik síkvidéken minimum 10, hegyvidéken pedig legkevesebb 5 tehenet tartanak, valamint újabb támogatást kapnak azok, akik báznai és mangalica tenyészkocákat tartanak – derül ki az RMDSZ közleményéből.

 

„A jelen gazdasági válságban is prioritásként kezeljük a gazdák támogatását, éppen ezért az RMDSZ kormányzati munkájának köszönhetően sikerült újabb pénzösszeget fordítani mezőgazdasági tevékenységekre” – hangsúlyozta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

„A szenátusi munkálatok alatt úgy módosítottuk az egy főre eső támogatást, hogy a teljes keretösszeget, amely 44 millió euró, igénybe tudják venni a tejtermelő gazdák”- emelte ki Fejér László Ödön, Kovászna megyei szenátor, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja.

A szarvasmarhák nem lehetnek 12 évnél idősebbek, a gazdák az általuk termelt tejet 2022. augusztus 1-je és december 31-e között értékesítették, és tavaly év végén még megvolt a tehénállomány 75 százaléka, ami után állami támogatást kaptak.

A támogatást kérvényezni kell a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség helyi vagy megyei kirendeltségeinél (APIA). Azok az állattenyésztők nyújthatják be kérelmeiket, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai. A kifizetésekre 2023. december 31-ig kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

A sertéstartásra és állománybővítésre szánt támogatás tenyészkocánként évi 1200 lej, amit azzal a feltétellel kapnak meg a gazdák, ha a tenyészkocák utódaiból sertésenként legkevesebb 4 darab minimum 8 kg-s malacot értékesítenek. A támogatásra azok a mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a farmjuk engedélyezett magánszemély, egyéni vagy családi vállalkozás, vagy más hivatalosan bejegyzett jogi forma alapján működnek.

Az állattartó gazdaságnak rendelkeznie kell állategészségügyi engedéllyel vagy regisztrációval, a tenyészkocák törzskönyvezettek kell legyenek.

A programba a kormányhatározat megjelenésétől számítva június 30-ig jelentkezhetnek a gazdák, a támogatási kérelmeket a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz nyújthatják be. A gazdáknak meg kell tartaniuk legalább 2023. december 15-ig azt a báznai és mangalica törzslétszámot, amivel a programba jelentkeztek.

Az elszámoláshoz szükséges dokumentumokat, pénzügyi bizonylatokat legkésőbb december 22-ig nyújthatják be a gazdák.

 Fotó: RMDSZ.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 3., 14:48
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Értem. Az üzemanyag többe kerül amíg kitalpalom, mint a,, csaknem 100 euró támogatás”. CSAKNEM 100 EURÓ az ugye majdnem félKÉTSZÁZ euró! Csaknem!!???

  • User
   Dátum: 2023. március 4., 6:04
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Azt meg hozza kell tenni, hogy a tehenek tobb tejet tudjanak adni, hormonkeszitmenyeket kapnak, amely a tehen szervezetebol a tejen keresztul tavozik csak. A nokrol meg csodalkozunk, hogy valami miatt folyton fel van borulva a hormonhaztartasuk, ok sem tudjak miert.
   Antibiotikum, tapok, kiegeszitok, premixek es mas gyogyszermaradvanyokkal is tele van a nagyfarmosok teje.
   Ezt hozta a nagyuzemes tehenfarm nekunk, mert a kicsiknek nem adtak tamogatast, kicsiben gazdalkodokat meg lenezzuk.
   Az onkologian majd talalkoznak, mert sokan lesznek emiatt is rakosak, daganatosak.

 • User
  Dátum: 2023. március 4., 6:36
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Epp az egyik nagy teheneszetu ismerosom most adta le a rendelest a gyarnak amint meghallotta, hogy kapni fog tamogatast egy vadonatuj terepjaro pickupra. Szegenyek sirnak egesz evben, aztan nem tudjak jodolgikban mit ne vegyenek mar meg.

  • User
   Dátum: 2023. március 4., 16:19
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Latom magara ismert valaki. Nem fogunk nekiallni tehenet tartani mert tisztesseges munkabol csak egy kettot lehetne tartani de megelni belole nem lehetne. Vajegy szerencsetlent allatetetni megfogadnak majd vetnek annyi penzt hogy csak az etelere legyen eleg. Az unios penzeket hol tudjak megfogni csak azt lesik. Valaki latott mar szegeny nagytehenes gazdat? Na ugye hogy nem. De zsugori az osszes massal csak sirankoznak folyton. De csak szaporodnak a tapos allataik hogy megtobb unios penzt zsebelhessenek

 • User
  Dátum: 2023. március 6., 13:58
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ezek a tamogatasok sokasag sajnos csak sajto termek , nagyon sok gazda nem kapja meg es altalaban jol iranyzott tamogatasok vannak amelyeket csak bizonyos reteg elvezhet, a tobbi kis gazda meg mehet a francba, hamarosan meg tehen lab sem lesz Haromszeken ugy hogy indulhat a tejgyar de a helyi alapanyagra ne nagyon szamitsanak mert nem lesz tehenke !!!