Hirdetés
Hirdetés

Magán-mentőszolgálat létesült Háromszéken

Magán-mentőszolgálat létesült Háromszéken Kovászna megye

Bővíti szolgáltatásait a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület: a közelmúltban egy új magánmentőszolgálatot hoztak létre, melynek diszpécsere Kézdivásárhelyen található. A Dávid-mentő igényelhető különböző rendezvényekre, de mozgásképtelen betegek nagy távolságra történő szállítására is mind belföldön, mind külföldön.

 

Buna Hunor, a Salvatore Egyesület elnöke elmondta, a beruházás európai uniós forrásból valósult meg, 100 ezer eurós támogatásról van szó. A mentőautó minden olyan felszereléssel rendelkezik, ami a B1-es vagy B2-es típusú esetkocsikon előírásszerű, illetve szakorvos és asszisztenssel van ellátva.

 

„Tavaly céget kellett alapítanunk, mert civil szervezetként nem pályázhattunk európai uniós kiírásokra, és mivel diák voltam, az Innotech Studenten keresztül pályáztam, és nyertünk, az angyal már el is hozta a mentőautót” – nyilatkozta Buna.

A magán-mentőszolgálat magán-, kulturális, sportrendezvényeken biztosít egészségügyi ellátást orvossal és asszisztenssel.

„Szinte minden rendezvényszervező tudja, hogy kötelessége biztosítani az orvosi ügyeletet – jogszabályi nyelven: gyalogőrséget, mozgóőrséget. Sajnos, nem mindenki veszi komolyan, holott a rendezvényen bekövetkező balesetekért a rendezvény szervezője a felelős” – hívta fel a figyelmet a Salvatore Egyesület elnöke. – „A mentőautó az egészségügyi minisztérium által akkreditált, felszereltsége a normál esetkocsiéhoz hasonló: van injektomat, defibrillátor, monitor, motoros szívó, álló és hordozható, vákuummatrac a gerinctörés gyanús esetekhez, reanimációs táska, gyermeksürgősségi táska, kötszerek, rögzítő készlet, sínek, egészségügyi anyagokat és gyógyszereket tartalmazó hátizsák, hordágy, plusz 2 az 1-ben hordágy, vagyis egy lapát és egy merev hordágy is” – magyarázta Buna Hunor.

Hirdetés
Hirdetés

Azok, akik a kórházból vagy a kórházba szállításra szorulnak, a 0770 740 557-es telefonszámon hívhatják a magánmentőszolgálat diszpécserét, ugyanakkor megjegyezzük, hogy a szolgáltatásért fizetni kell. A diszpécserszolgálat a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) engedélyével működik, jelenleg felváltva 5 alkalmazott fogadja a hívásokat.

„Kézdivásárhelyen működik a diszpécserközpont, a cég neve Dávid Magán-mentőszolgálat, a Salvatore Egyesület testvércége, és a fiamról neveztem el, aki a legfontosabb az életemben. Tudjuk, hogy a megyei mentőszolgálat eléggé le van terhelve, mi ebből a teherből szeretnénk levenni egy picit azzal, hogy előzetes programálással a mozgásképtelen betegek rendelkezésére állunk, illetve a nagyobb rendezvényeken, ahol eddig is mi biztosítottuk a sürgősségi egészségügyi ellátást, jól fog jönni egy készenlétben levő mentőautó” – mondta Buna Hunor.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások