Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Takarékoskodik az árammal a lakosság

Takarékoskodik az árammal a lakosság Gazdaság

Az év első kilenc hónapjában 5,7 százalékkal csökkent az ország áramfogyasztása az előző év ugyanezen időszakához képest; a lakossági áramfogyasztás 8,1 százalékkal mérséklődött – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az INS adatai szerint az ipari villamosenergia-fogyasztás 4,9 százalékkal csökkent, a közvilágítás fogyasztása azonban 3,2 százalékkal nőtt.

A jelzett időszakban az ország villamosenergia-termelése 6,6 százalékkal mérséklődött.

A legnagyobb mértékben, csaknem 25 százalékkal, a vízierőművek termelése csökkent, a hőerőműveké 1,1 százalékkal esett vissza. A naperőművek termelése ugyanakkor 3,7 százalékkal, a szélerőműveké 18,1 százalékkal nőtt.

Az idei első kilenc hónapban az áramimport 14,2 százalékkal 6,4 terawattórára (TWh), az export 9,1 százalékkal 5,1 TWh-ra nőtt 2021 azonos időszakához mérten.

A földgázimport csaknem 20 százalékkal csökkent

2022 első kilenc hónapjában Románia 19,2 százalékkal kevesebb földgázt importált, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet hétfőn közölt adataiból.

A hazai földgázkitermelés is csökkent ebben a periódusban, 4,3 százalékkal.

Az összesen 6,8 millió tonna kőolaj-egyenértékű (toe) földgázmennyiségből a hazai termelés 5,1 millió toe, az import pedig 1,6 millió toe volt, utóbbi a teljes mennyiség 23,5 százalékának felelt meg.

Ezzel szemben a nyersolajimport 25 százalékkal 6,4 millió toe-ra, míg az importált kőolajtermékek mennyisége 22 százalékkal 2,3 millió toe-ra csökkent.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások