Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szenved a szállítóipar

Szenved a szállítóipar Gazdaság

A romániai áruszállítási ágazatban legalább 30 ezer hivatásos sofőrre lenne szükség. A kamionsofőrök hiányát elsősorban az okozza, hogy a járványügyi lezárások feloldása után nagymértékben megnőtt a szállítandó árumennyiség – mutat rá a profit.ro. Háromszéki szakértőktől megtudtuk, hogy a fiatalok fele, miután megszerzi a jogosítványt és szakmai bizonylatot, azonnal külföldön keres kamionvezetői állást. Itthon kiszámítható munkabeosztással és a biztonság szavatolásával lehet megtartani a sofőröket.

A Transport Academy alapítója, Decebal Popescu szerint Romániában 35 ezer szállítási vállalkozás tevékenykedik, és ezek mintegy 200 ezer személyt foglalkoztatnak, beleértve sofőröket, szállításszervezőket és irodai alkalmazottakat. A szállítási ágazatban 30 ezer szakemberre lenne még szükség. A romániai gazdaságban jelentős a szállítási ágazat szelete, hiszen a nemzeti bruttó termék (GDP) 7 százalékát teszi ki.

Hirdetés
Hirdetés

Romániában egy hivatásos gépkocsivezető havonta megkeresi a nettó 2200 eurót, ám sok áldozatot kell meghozni, ami miatt nem mindenki számára vonzó a hivatás. Fokozza a hazai vállalkozások munkaerő hiányát, hogy a többi európai országban is hasonló gondokkal küzd az ágazat, ezért elcsábítják a munkaerőt. Decebal Popescu szerint probléma, hogy a hazai vállalatok be kellene fektessenek számítógépes programokba, mérő- és ellenőrzőműszerekbe ahhoz, hogy minden megrendelő elvárásának eleget tudjanak tenni.

 

A háromszékiek fele külföldön vállal munkát

 

„Évekkel ezelőtt, ha egy szállítási vállalat vezetője a parkolóban feldobott egy kocsikulcsot, nyolcan ugrottak érte. Ma, ha valaki felmutat egy hivatásos gépkocsivezetői szakmai bizonylatot, nyolc cég ugrik érte” – érzékeltette a helyzetet Dobra Csaba. A sepsiszentgyörgyi Doma Drive autósiskola tulajdonosa szerint megyénkben minden hónapban folyamatos az érdeklődés a C+, E és a D kategóriás gépjárműi jogosítvány megszerzésére, ami tehergépkocsi, illetve autóbusz vezetésére jogosít fel.

Ezekben a kategóriákban jó az átmenési arány – százból átlag tízet vágnak el –, mivel ezek a tanulóvezetők többnyire már rendelkeznek B kategóriás jogosítvánnyal, tehát nem idegen számukra a forgalom. A sikeres sofőrvizsga után a szakmai bizonylatot is megszerzik, ám a végzősök fele külföldre szerződik, állítja Dobra Csaba, aki szerint sokan eleve külföldről jönnek haza, csak azért, hogy elvégezzék a sofőriskolát és letegyék a szakvizsgát, mert már van munkahelyajánlatuk külföldről. Az a tapasztalat, hogy azok maradnak itthon, akiknek megszűnt a korábbi munkahelyük, ám családjukat, gyermekeiket nem szeretnék itthon hagyni, ezért átképzik magukat kamionsofőrnek, és megpróbálkoznak a fuvarozással.

 

Kiszámítható munkabeosztás kellene

 

Böjte Gábor, egy sepsiszentgyörgyi szállítási vállalkozás tulajdonosa elmondta: évek óta ugyanazokkal a munkatársakkal dolgozik, kevesen cserélődnek. Úgy véli, a fuvarozó cég el kell jusson oda, hogy kényelmes megrendelései legyenek, vagyis egy-két hetente ugyanoda kelljen szállítani, így a sofőrök megismerik az útvonalat és körülményeket. „Ha tudják, hogy vasárnap este elmennek, és kedden már itthon vannak, és egész héten szabadok, akkor nem váltanak munkahelyet” – vázolta Böjte Gábor, aki szerint a fiatal pályakezdőkkel fordul elő, hogy „ész nélkül nyomják a gázpedált, és nem gondolnak a holnapra, illetve gyakrabban váltogatják a munkahelyeket, mert abban bíznak, hogy jobb lesz, ám a betanulás időszakát nem lehet megspórolni, mert minden szállítási cégnek megvannak a sajátosságai” – állapította meg a sepsiszentgyörgyi vállalkozó.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük