Hirdetés
Hirdetés

Romokból kell újjáépíteni

Romokból kell újjáépíteni Gazdaság

A székelyföldi turisztikai vállalkozók bíznak abban, hogy visszakapaszkodnak a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések előtti szintre, ám egy romba dőlt ágazatot nem lehet egy év alatt újjáépíteni, állapították meg a Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter Árkoson tartott vezetőtanácsi ülésén.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei turisztikai vállalkozók, szakmai egyesületek és a három székelyföldi megye önkormányzatainak képviselői az elmúlt év teljesítményét értékelték ki. László Endre, a turisztikai klaszter elnöke megállapította, hogy az elmúlt esztendő az újratervezés éve volt, és abba bíztak, hogy a turisztikai forgalom megközelítik a 2019-es év eredményét. Ez nem valósult meg, mert miután az első 9 hónap jól alakult, az utolsó negyedévben romlottak a mutatók, és a turistaérkezések számát 2019-hez képest csak 65 százalékban tudták teljesíteni.

Hirdetés
Hirdetés

A járvány előtt, 2019-ben közel egymillió vendég érkezett a három székelyföldi megyébe, tavaly csak 635 ezer. A turisták 2019-ben 2,3 millió vendégéjszakát töltöttek a három megyében, míg tavaly csak 1,5 milliót, és egy turista átlag 2,2 napot töltött Székelyföldön – ismertette a statisztikai adatokat László Endre. A több mint 200 székelyföldi turisztikai vállalkozóval folytatott konzultáció során az körvonalazódik, hogy az idei év jobb lesz turisztikai szempontból. Keresik az együttműködési lehetőségeket, hogy a három megye kínálatát egyben tudják népszerűsíteni, és a kormány által kiírt támogatásokat partnerségben pályázzák meg.

Godra Árpád a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője elemzésében megállapította, hogy Háromszék turizmusa már a járvány előtt a hazai turistákra támaszkodott. Ez kockázatos, mert így az ágazat egy lábon áll, és egysíkú a kínálata. A vendégek 62 százaléka szállodákba érkezik, és alig 25 százalékuk a panziókba, míg a szomszédos Hargita megyében kiegyensúlyozottabb a kínálat.

Jakab Barna István, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kifejtette, megyénk turizmusában paradigmaváltás zajlik, és három pillére építenek: az épített örökség, a borvizek-motetták jelentette egészségturizmusra és a kalandturizmusra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük