Felhívás!

Energiafüggetlenségre törekszik az EU

Energiafüggetlenségre törekszik az EU Gazdaság

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be REPowerEu néven arról, hogy az uniós országok miként szabaduljanak meg az orosz nyersanyagoktól. Az ukrajnai háborúra válaszul keresik a megoldásokat, hogy jóval 2030 előtt függetlenítsék Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Mint azt tapasztaljuk, a háború hatására eldurvulni látszik a már korábban kialakult energiaválság. Miközben az ukrajnai orosz invázió összekovácsolta a NATO-t és az Európai Uniót, ám amikor az energiapolitikai kérdéseket kell megtárgyalni, kiderül, hogy az uniós tagállamok érdekei különbözőek, mutatott rá Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg az unió földgázimportjának 40 százaléka érkezik Oroszországból, a kőolajimportnak pedig a 25 százaléka, ami óriási függőséget jelent. Ugyanakkor nem egyforma a tagállamok függősége, hiszen Spanyolország kitettsége nulla, Bulgária és Magyarország függősége magas, Románia függősége kisebb, mert az országnak van saját földgáz- és kőolaj-kitermelése.

Winkler Gyula kifejtette, az Európai Bizottság terve szerint minden tagállamot köteleznek, hogy október 1-ig 90 százalékban feltöltse a földgázkészleteit, mindezt úgy, hogy nem Oroszországtól vásárolnak, mert azzal tulajdonképpen a háborút finanszíroznák. Erre megvannak a lehetőségek, hiszen Norvégiából, Közép-Keletről is lehet gázt vásárolni, cseppfolyós gázt pedig Amerikából vagy Katarból.

A javaslat második része a megújuló energiák, a szél-, nap- és vízenergia arányának növelése. Winkler ugyanakkor úgy véli, ezt könnyű elmondani egy brüsszeli irodában, de nehézkes a gyakorlatban megvalósítani az energiapiac reformját. Például van egy számítás, miszerint, ha mindenki felszereli a lakossági napelemeket, akkor az unió villanyáram szükségletének 25 százalékát lehetne ebből fedezni. A gyakorlatban viszont erre pénz kell, mert az emberek állami támogatás nélkül nem tudják ezeket a rendszereket megfinanszírozni – mutatott rá az EP-képviselő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 16., 14:30
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A torekeses nagyon jo dolog, csak a vege ne kudarc legyen, mert akkor annak mint mindig a dolgozo ember viseli a kovetkezmenyet. A varos napok es a kulturalis esemenyek helyett, tessek szepen a vaskapunal befejezni az epitkezest, szunjenek meg az energiaval valo “uzerekedesek”. Az aranykorszakban a “kapunal” dolgozo emberek aldozata, akik tavol voltak a csaladjuktol, a barakokban eltek mint valami utolso eliteltek, akik eletukkel fizzetek talan mind hiaba volt?