Röviden

Ne vállalkozzanak!

Nem vállalkozhatnak a köztisztviselők, döntött az alkotmánybíróság. Egy decemberben elfogadott törvénymódosítás a miniszterek, parlamenti képviselők és szenátorok, polgármesterek, megyetanácselnökök és helyetteseik, továbbá prefektusok és helyetteseik számára eltörölte azt a tiltást, miszerint nem lehetnek kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozók. A törvényt azonban nem hirdette ki Klaus Johannis államfő, aki az alkotmánybíróságtól kért normakontrollt, arra hivatkozva, hogy sértené a közérdeket, ha vállalkozók döntenének a közpénzek felhasználásáról. A törvényhozók szerint nem helyes, hogy a köztisztviselők nem folytathatnak például művészeti tevékenységet, nem adhatnak el általuk írt könyvet. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke kedden bejelentette: alkotmányellenesnek ítélték a törvénymódosítást.

 

Csökkentenék az áfát

A kormánypártok és az RMDSZ által szorgalmazott törvénytervezet a jelenlegi 19 százalékról 9 százalékra csökkentené az elektromos áram, földgáz, központi fűtés, hulladékbegyűjtés és csatornadíjak áfáját. Az adótörvénykönyv módosítása és az ezzel járó árcsökkenés jövő év elején lépne életbe. A törvénykezdeményezők rámutattak, hogy Eurostat adatai szerint egy romániai háztartásban a jövedelem 40 százalékánál többet költenek házbérre, közszolgáltatásokra és a bankhitel törlesztésére, ami megterhelőnek számít. Másrészről az áfacsökkenésnek multiplikatív hatása lenne, vagyis amit közszolgáltatásokon megspórol a lakosság, ezt más javak vásárlására fordíthatná.

 

Változó roncsautóprogram

Csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező autó leadása után lehet idén megkapni a 6500 lej értékű értékjegyet, amit új gépkocsi vásárlására használhatnak. Ezt az új feltételt szeretné bevezetni az idei roncsautó-programba a környezetvédelmi minisztérium, mely szerint az évek óta útszélen veszteglő roncsautók fémhulladéknak tekinthetőek, amelyeket a tulajdonosaik kötelesek megsemmisíteni. Autópiaci szakértők szerint, ha csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező autókat lehet leadni, jelentősen csökkenhet az érdeklődés a roncsautóprogram iránt, másrészt pedig az évek óta az útszélen parkoló autók még hosszú ideig rontják a környezetet. Az idei roncsautóprogram március végén indul.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.