Felhívás!

RÖVIDEN

Biotermelők Háromszéken

A magasabb tejár érdekében egyre több gazda foglalkozik biotermeléssel, megyénkben jelenleg 146 biotermelőt tartanak nyilván. A megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint ezek közül 137 gazda legelőin és kaszálóin ökológiailag ellenőrzött körülmények között termel takarmányt állatai számára. Az így előállított nyers tejért a feldolgozók dupla árat, két lej fölötti összeget fizetnek az állattartóknak. Kovászna megyében 5 tejfeldolgozó indított be biotejtermék-előállító vonalat, mondta Könczei Csaba. Hozzátette, emellett Háromszéken két vállalkozás foglalkozik biotermékek importjával, illetve egy kereskedő bio termékek értékesítésével.

Időt nyertek

Háromszéki kezdeményezésre a törvénykezők egy évvel elhalasztották az egész településre érvényes legeltetési üzemtervek elkészítésének kötelezettségét. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) 2018-ban még nem kéri a szubvenciót igénylő gazdáktól a legeltetési üzemterveket. Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 22 indította el az egész településre érvényes legeltetési üzemtervek elkészítését, de pénz és szakember hiány miatt még egyet sem sikerült véglegesíteni. Könczei Csaba emlékeztetett, eredetileg a Mezőgazdasági Minisztériumnak kellett volna finanszíroznia a munkálatokat, de az államnak nem volt erre pénze, ezért csak a talajtani elemzéseket fizeti, a többi költséget az önkormányzatokra hárította. Ez azért aggályos, mert magánszemélyek tulajdonában lévő területek üzemtervezését is magába foglalja, és a számvevőszék ezt megtámadhatja. Előrelépés, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük lesz külsős szakcéget alkalmazni a legeltetési üzemtervek elkészítéséhez.

Vitatott döntés

Eltérő álláspontok fogalmazódnak meg szakmai körökben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a közelmúltban öt évvel meghosszabbította a glifozát nevű, hatalmas vitákat kiváltó növényvédőszer-hatóanyag felhasználási engedélyét. Egyes vélemények szerint szakmai helyett politikai döntés született, míg mások úgy vélik, az engedélyt a maximális 15 évvel kellett volna meghosszabbítani. A WHO rákkutatási ügynöksége korábban a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolta a glifozátot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.