Felhívás!

Veszélyes lehet

Aggályosnak tartják az állatorvosok, hogy a tevékenységüket szabályzó törvény módosítása miatt kicsúszik az ellenőrzés alól az állatok gyógyszerezése.

A szakma elhibázottnak tartja, hogy az állattartók szabadon megvásárolhatják és adagolhatják az oltóanyagokat és gyógyszereket, hiszen állatorvosi felügyelet nélkül követhetetlen például az antibiotikumok használata. Előfordulhat, hogy a gazda nem várja meg, míg az antibiotikum kiürül az állat szervezetéből, és eladja a tejet, tojást és húst, így az antibiotikum bekerül az emberi szervezetbe, ami közegészségügyi gondokat is felvet. Az oltóanyagok nem fejtik ki hatásukat, ha a gazda nem megfelelően tárolja.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint jelenleg is hiányos az antibiotikumok és különböző gyógyszerek hatóanyagának követése, és tovább romlik a helyzet, ha a gyógyszerforgalmazást és az állatok gyógyszeres kezelését kivonják az állatorvosok felügyelete alól. Kölcze Gyula sepsiszentgyörgyi állatorvos is aggályosnak tartja, hogy kicsúszik a szakemberek ellenőrzése alól az állatok gyógyszerezése. Véleménye szerint úgy lehet elkerülni a közegészségügyi veszélyeket, ha az élelmiszerbiztonsági igazgatóságokat korszerű laboratóriumokkal szerelik fel, hogy mérni tudják az állati eredetű élelmiszerekben a megengedettnél magasabb gyógyszerszintet.

Magyar Lóránd szatmári RMDSZ-képviselő – maga is állatorvos – elmondta, a szövetség a törvénymódosítás szakbizottsági és parlamenti vitáján is ellene szavazott. Úgy véli, a háttérben a gyógyszergyártók és forgalmazók lobbija állhat, hiszen így több készítményt tudnak értékesíteni. Az állatorvosi kamara az alkotmánybíróságon támadja meg a módosított jogszabályt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.