Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

RÖVIDEN

Háromszéken legalacsonyabb a vállalkozói hajlandóság

Az év első 7 hónapjában Kovászna megyében mindössze 491 új vállalkozást jegyeztek be, ami egyrészt 21,31 százalékkal kevesebb, mint tavaly ebben az időszakban volt. Ezzel Háromszék az országos utolsó helyen áll, ami a vállalkozói hajlandóságot illeti, derül ki az Országos Cégjegyzék (ONRC) adataiból. Eszerint idén júliusig országos szinten összesen 90.126 új vállalkozást regisztráltak. Bár országos szinten is csökkent 1,39%-kal a vállalkozói hajlandóság, az mégsem olyan mértékű, mint ami Kovászna megyében tapasztalható. A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Édler András lapunk érdeklődésére rámutatott: a háromszéki cégek több mint 90 százaléka mikrovállalkozás, tehát a kisvállalkozókra alapoz a megye gazdasága, ám az adónövelések és az energiaár-emelkedések elbátortalanítják őket a cégalapítástól.

Drágul a kötelező autóbiztosítás!?

Közzétette a Pénzügyi Felügyelet (ASF) a kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) referenciaárát, ami meghatározza a kötvények piaci árát is. Az új referenciaárak egyes járműkategóriák és tulajdonosi korosztályok esetében jóval nagyobbak, mint az eddigiek. Bár a hatóság által megállapított referenciaárak mindössze tájékoztató jellegűek, a gyakorlatban a biztosítók ennek közelébe lövik be az RCA-kötvények árát.

Legdrágábban a 30 év alatti járműtulajdonosok kénytelenek megvásárolni a kötelező biztosítást, számukra ugyanis 43 százalékkal nőtt a kötvény referenciaára. A többi korosztálynál az emelkedés 1,5 és 23 százalék közötti. Emellett egy 1200 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú autó esetében a referenciaár több mint 1500 lej, a 2500 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalom esetében pedig meghaladja a 4000 lejt. Az emelkedő referenciaárak egyébként azt mutatják, hogy drágultak a gépkocsijavítások. Az elektromos autók biztosításai eddig hasonlóak voltak a robbanómotorokkal felszereltekhez, de nem tudni, hogyan alakulnak az árak, tekintve, hogy a súlyosabb baleseteknél nagyobb költségek is jelentkezhetnek (akkuk, elektronika).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.