Felhívás!

Röviden

Növekvő készpénzforgalom

A hazai lakosság továbbra is a készpénzt részesíti előnyben, sőt, az elmúlt időszakban még növekedett is a készpénzforgalom. Gazdasági szakemberek szerint válsághelyzetben ez megszokott magatartás, hiszen ilyenkor az emberek szeretik, ha minél több pénz van a kezükben. A Román Nemzeti Bank (BNR) friss jelentése szerint idén februárban közel 100 milliárd lej volt forgalomban, ami abszolút rekordot jelent. Egy év alatt a forgalomban levő készpénz mennyisége 8,5 milliárd lejjel nőtt. Hozzáteszik, hogy a 2008 óta eltelt időszakban a forgalomban levő készpénz mennyisége évről évre nőtt. A legnagyobb ugrás 2020-ban következett be, hiszen 2019 végén még 74,1 milliárd lej volt forgalomban, rá egy évre pedig már 88,2 milliárd. Ennek az oka a koronavírus-járvány volt, melynek kitörésekor, március hónap folyamán az emberek rekordértékű készpénzt vettek fel a bankokból. Gazdasági előrejelzések szerint idén a 10 százalék körülire prognosztizált éves infláció miatt szinte biztos, hogy a tavalyinál is nagyobb összeggel nő a forgalomban levő készpénz értéke Romániában.

Álláskeresés interneten

A legnagyobb hazai apróhirdetési portálon, az OLX-en tavaly több mint 2,85 millió román állampolgár keresett munkahelyet. Ez annak a jele, hogy a munkaerőpiac elkezdett fokozatosan kilábalni a koronavírus-járvány kitörése óta tartó időszakból. Theodor Filoş, az apróhirdetési portál egyik menedzsere szerint a tavalyi év minden kétséget kizáróan az online toborzás éve volt. Az állásportál statisztikái szerint a tavaly január–februári lassúbb növekedést követően márciustól berobbant a munkaerőpiac, és év végéig meghaladta a 740 ezret a közzétett álláshirdetések száma, ami 37 százalékos növekedést jelent a 2020-ban jegyzett mintegy 540 ezerhez képest. Az OLX-en havonta átlag 60 ezer új álláshirdetés jelent meg. Az adatokból kiderül az is, hogy bár a vállalatok 2021-ben több személyt alkalmaztak, a romániai polgárok érdeklődése a betöltésre váró állások iránt 5 százalékkal csökkent. Az OLX álláshirdetések kategóriájában több mint 70 ezer aktív hirdetés szerepel, és átlagban több mint 4 millióan nézik meg ezeket havonta.

Gyenge digitális ismeretek

A gyors internet ellenére a romániai lakosság nem rendelkezik elegendő digitális készséggel. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a romániai települések 96 százalékában van vezetékes internetszolgáltatás és a háztartások 80 százalékában van internet, amivel a tizedik helyen állunk az európai uniós rangsorban, ennek ellenére sereghajtók vagyunk a digitális készségek tekintetében. Romániában 13 millió felnőtt használta már életében az internetet, de több mint tízmillió nem rendelkezik alapvető digitális készségekkel – mutatott rá elemzésében az Economedia.ro gazdasági portál. Az interneten vásárló romániai személyek 68,6 százaléka a 16–34 éves korosztályhoz tartozott, a nyugdíjas internethasználók 71,4 százaléka sosem vásárolt ezen a módon. Ez a digitális készségek alacsony szintjének tudható be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.