Felhívás!

Megtorpant az Új Otthon

Megtorpant az Új Otthon Gazdaság

Az elmúlt évekkel ellentétben idén kevesebben élnek az Út Otthon – volt Első Ház – program által nyújtott lehetőségekkel, és vesznek fel állam által garantált, kedvezményes hitelt lakásvásárlásra.

Kettős nyomás nehezedik a potenciális érdeklődőkre, ugyanis emelkednek a lakások árai, így egyre nagyobb hitelt kellene felvenni, és azt is egyre drágábban, hiszen növekszik az infláció és a banki kamatok. Mindez sokakat elrettent attól, hogy éljenek az állam által támogatott lakásvásárlási program lehetőségével. Az országos garanciaalap adatai szerint az Új Otthon program elindítása óta eltel első hónapban alig több mint ezer, miközben tavaly a program indítása utáni első hónapban már kétezer kérést hagytak jóvá. Az Új Otthon program költségvetése 1,5 milliárd lej, és ennek a keretnek eddig alig 15 százaléka fogyott el. A lakásárak emelkedését mutatja, hogy idén egy hitel átlagértéke 76 ezer euró, 7 ezer euróval több, mint egy évvel korábban.

Az Új Otthon programmal azokat kívánják támogatni, akik nem rendelkeznek sok megtakarítással, ám az infláció és a kamatok emelkedése éppen ezt a célcsoportot bizonytalanítja el – állapította meg Szász Levente. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese rámutatott: 15 éves rekordon van az infláció, és átlépte a 10 százalékos pszichológiai határt, ez alapján megalapozott a lakásvásárlási program célcsoportjának visszafogottsága. Ahogy emelkedik a banki kamat, növekednek a törlesztőrészletek, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy nem vállalják be, vagy a bankok már nem is hagynak számukra jóvá hitelt, mert nem elég a jövedelmük.

Bordás Attila, a LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese úgy véli, hogy a háború, a növekvő infláció és az energiaválság mind bizonytalansági tényezők, amelyek drágítják a hiteleket, ezért ilyenkor a bankok szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. Nem veszik figyelembe a bizonytalannak ítélt jövedelmeket, így csak kisebb összegeket kaphatnak az igénylők. Másrészt a fiatal családok meggondolják, időszerű-e most felvenni egy 30 éves futamidejű hitelt. A sepsiszentgyörgyi banki szakértő szerint az Új Otthon program által kínált kedvezményes bankhitel változó kamatozású, ám a jelenlegi körülmények mellett érdemes ajánlatot kérni fixkamatozású jelzáloghitelre, annak ellenére, hogy a bankok ezt meghatározott időre kínálják, azt nem vállalják, hogy 30 évre elkötelezik magukat a fixkamattal. Bordás szerint olyan ajánlatok is vannak a piacon, hogy a bankok 1 és 7 év között kínálják a fixkamatot, így ebben az időszakban kiszámítható a törlesztőrészlet. Másik lehetőség, hogy ha közben megjelenik egy előnyösebb ajánlat, az ügyfélnek jogában áll újrafinanszírozni a korábbi hitelét, vagy átállni fixkamatozásúra.

Az Új Otthon iránti vártnál alacsonyabb igénylés a kereslet és az árak csökkenéséhez kellett volna vezessenek, ám nem ez történt – állapította meg Szász Levente. Rámutatott, hogy a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának kutatócsoportja elemzést készített, amiből az derült ki, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta eltelt időszakban jelentősen növekedtek az ingatlanárak, és nőtt a tranzakciók száma is. Ennek az ellentmondásos jelenségnek az lehet a magyarázata, hogy a tehetősebbek és jelentős megtakarítással rendelkezők a bizonytalan, háborús-inflációs időszakban menedék befektetésként kezelik az ingatlant.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.