Felhívás!

Röviden

Kétszámjegyű infláció

Két évtizede nem volt példa arra, hogy Romániában 10 százalék fölé nőjön az infláció. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint márciusban 10,2 százalék volt az éves inflációs ráta. Gazdasági szakemberek szerint csak lélektani hatása van annak, hogy kétszámjegyűre váltott az éves infláció, hiszen valójában nincs lényeges különbség, ha 9,9 vagy ha 10,2 százalékos a pénzromlás aránya. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a földgáz, a krumpli és az üzemanyagok drágultak: 46, 36, illetve 34 százalékkal.

Megadóztatnák a tanárokat

Az Országos Adóhatóság (ANAF) bejelentette, idén fokozza az adótanácsadási és tájékoztató tevékenységét, hogy a helyes adózás útjára terelje a polgárokat. A kísérleti projekt keretében a magánórákat tartó tanárokat, az ingatlanukat bérbe adókat, illetve a fodrászokat és egyéb szépség- és testápolási szolgáltatást nyújtó maszekolókat fogják tájékoztatni, hogy miként, és meddig kell benyújtaniuk „önkéntes alapon” az adóbevallásukat, és hogyan kell befizetni az adójukat. Az érintetteknek a tevékenységi körre szabott tájékoztató leveleket fog kiküldeni az adóhatóság. További tájékoztatás az adóhivatal Virtuális Magánterület (Spaţiul Privat Virtual) nevű online platformján.

Áfát csökkentenének

Az áremelkedések egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, amely mindeddig az Európai Unió szabályrendszerére hivatkozva zárkózott el az áfacsökkentéstől, holott az érvényes uniós szabályozás egy sor termék esetében lehetővé tenné az adócsökkentést – hívja fel a figyelmet az Ernst & Young adótanácsadó cég romániai leányvállalatának tájékoztatása. Ez szerint az EU irányelveinek értelmében Románia 25 termék áfáját csökkenthetné 5 százalékra, 7 termék esetében meg akár 0 százalék is lehetne az általános forgalmi adó. Emlékeztetnek, hogy már vannak uniós országok, ahol az élelmiszerek áfája 0 százalék. Costin Manta, az Ernst & Young munkatársa rámutatott: az EU inflációellenes intézkedésként terjesztette ki az áfacsökkentés lehetőségét. Hozzáteszik: az áfacsökkentés a költségvetési bevételek visszaesését jelentené, amit a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy a kormány megengedhet magának.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.