Felhívás!

Hivatása a juhászkodás

Hivatása a juhászkodás Életmód

Lemhény fölött néhány kilométerre találtuk meg Német Lászlót, aki nagyjából 300 juh, számos kutya, tyúkok, kakasok, kacsák és Paprikás nevű nyulának társaságában él a természetben. Tízéves kora óta űzi a juhász mesterséget, közben elvégezte az iskolát, de mint mondta, ő ezt szereti csinálni, nem változtatna az életén semmiért. Van, akinek nem kell bemutatnunk, hiszen videói széles körben ismertek a TikTokon.

Huszonkét évvel ezelőtt, tízévesen, nyolcéves húgával juhászkodtak először. Akkor még csak a kisbárányokat vigyázták, László azonban annyira beleszeretett a hivatásba, hogy nem szeretne mással foglalkozni soha.

– Különb akartam lenni, mint más, és ez talán sikerült is. Apai nagyapánk juhász volt egy életen keresztül, tőle örököltem úgymond a szakmát. Szeretem, amit csinálok. A Szent Mihály-hegye fölött a legelőn kezdtük a testvéremmel, én tíz­éves voltam, ő nyolc, májustól őszig ügyeltünk a bárányokra. A testvérem azóta külföldre költözött a jobb megélhetőség miatt, én sosem gondoltam erre. Szerényebb gyermekkorunk volt, nem igazán kirándultunk, így amikor tudom, megragadom az alkalmat, és ellátogatok hozzá. 5–6 hetet szoktam nála tölteni karácsony tájékán, de a végére mindig megunom a tétlenséget. Ő évente egy hónapra szokott hazalátogatni, olyankor mindig felköltözik hozzám, segít a juhokkal mindenben – részletezte László.

Kérdésünkre, hogy mit tart a legszebbnek a juhászéletben, nemes egyszerűséggel vágta rá: azt, hogy nem parancsol senki.

– Úgy csinálom, ahogy jónak látom, nem függök senkitől – mondta.

Habár lényegre törő válasza vitathatatlan, aki ismeri, tudja, nem hagyná semmiért Cuncurt, az egyéves bárányt, valamint társait, sem Klokit, a „kétszínkedő” kiskutyát, sem a nagyobbakat. Úgy mozog az állatok között, mint szülő a gyermekei körében, hiszen munkája is hasonló.

– Az elmúlt hetekben (az interjú február végén készült – szerk. megj.) nagyon sok bárány született. Az elsőbárányos juhokra mindig nagyon oda kell figyelni, a kicsiket néha nekem kell etetnem. Emellett minden reggel fél hét-hét között ki kell engedni a juhokat, megetetni, majd következik az abrakolás, ganézás, szénát viszek be nekik. Mindezek után reggelizek, aztán eltelik a nap, főleg ilyenkor, amikor naponta bárányoznak. Délután édesanyám feljön, hoz vacsorát, és segít a délutáni etetésben, mivel édesapa az őszi lebetegedése után még lábadozik otthon – részletezte a napjait.

Mint minden juhász, László is az erdőn tölti a nyári hónapokat. Ősszel a gazdák hazaviszik juhaikat (kb. kétszázat), a nagyjából 300 állatával László pedig Lemhény rétjén marad.

– 2017 óta maradunk itt télire is, addig hazavittük a juhokat, de ennyien már nehezen férnek el az udvaron. Télen, nyáron, reggel, este a juhokkal vagyok. Karácsonykor, húsvétkor a szüleim szoktak feljönni ünnepelni, tavaly azonban a karácsonyt is egyedül töltöttem. Lehet, hogy furcsán hangzik, de az elmúlt években nem várt megterített asztal karácsonykor. Tavaly ősszel összesen kétszer voltam otthon. Én itt szeretem – magyarázta.

László élete azonban sokak számára ismert lehet, hiszen videói szépszámú megtekintéseket érnek el a TikTok videómegosztón. A fiatal juhász nyáron töltötte fel első filmecskéjét, testvére biztatására.

– Két éve használtam már a TikTokot, nem töltöttem fel videót, csak böngésztem. A testvérem mondta, tegyek fel egyet, lássuk, mennyire szeretnék az emberek. Megpróbáltam, jó visszajelzéseket kaptam, és akkor töltöttem fel többet is. Mindig a testvéremnek küldöm el előbb, hogy véleményezze. Ha neki tetszik, tudom, másnak is fog. Mostanában nem készült új videó, mert eléggé elfoglalt vagyok. Nekem ezek a dolgok hétköznapiak, lehet másnak egy élmény, de nem igazán szeretném reklámozni az életemet, rossz kommentek is jönnek. Viszont szeretném megmutatni az életformámat, főként a magyarországiak nagyon kedvelik – fejtette ki László.

Mint mondta, tavasszal majd újra aktívabb lesz a platformon, akkor lesznek érdekesebb pillanatok, amelyeket szeretne megmutatni. Sokan szeretik őt a beszéde, a táj, a bárányok, a kutyák miatt. Aki szeretné megnézni László videóit, megtalálhatja TikTokon lacika19890910 néven.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 13., 13:41
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Az allattartas mint minden mas gazdalkodasi forma egy gazdasag alappillere. De nem ebben a formaban ahogyan a fenti pelda mutatja. a mai juhaszok, teheneszek, tisztelet a kivetelnek ugyanabban a formaban gazdalkodik mint osei ugyanabban a lepattant, korszerutlen pajtaban csurben gondolkodik, ugyanabban a gumicsizma sar, tragyale jellemzi mint a nagyapja generaciojat. panaszkodnak hogy a fiataloknak nem vonzo szakterulet, az idosebbeket az alkohol es az igenytelen eletmod kiszelektalta/ja lassan.
  Mobil internet, okostelefon TIk TOk, terepjaro a juhasznak, de tisztalkodasi lehetoseg, emberi korulmenyek, modern, konnyen tisztithato edenyek, feluletek, hatekonyabb takarmanyozast lehetove tevo berendezesek, semelyik ezek kozul. Ugyanaz a gusztustalan aluminium fejoveder , fabol keszult kelenta, osszetakolt kosarak, fejolik, higienia teljes hianya.

   • User
    Dátum: 2022. április 14., 10:20
    ÉRTÉKELÉS: 5

    egy teljes napig a labara rahuzatnek egy gumicsizmat. Biztosan nemcsak a labat torne hanem a nyelvet is es tobb tisztelet mutatna talan ezutan a munkas emberekkel szemben

  • User
   Dátum: 2022. április 13., 20:41
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Anélkül pocskondiázod, hogy láttál volna egy általa készített rövid videót róla. Rendes, tisztességes fiatal, akinek az állatai is jólgondozottak, nem pedig az uniós istállóban kell mozdulatlanul álljanak a hideg hígtrágyában hasig, mert csak évente egyszer hordják ki.
   Szegény elolvassa a “trágyalé”-vel azonos előítéletes kommentedet és jól lehúzod vele, nesze neki tisztességeskedés, jól belédrúgnak még.
   A tömbházban pár négyzetméteren vagy máshol láncraverve vagy egy kutyapajtába bezárva ha étlen, szomjan is, te vagy más, hogy hány nagytestű harci kutyát tart ahhoz meg senkinek semmi köze, igaz?
   Nem hiszem, hogy másokat bánt vele, nem a más földjein legelteti.
   Jó neked a bolti tartósítószeres sajt is, akkor azt egyed, de ne rágalmazd a tisztességes keményen dolgozót!
   Örülj, hogy neked miután lejárt a munkaidő, máris rohanhatsz a szeretődhöz, mert egyéb dolgod úgy sincs, munkaidőben meg “összetákolt gusztustalan” kommentjeidet írhatod!

  • User
   Dátum: 2022. április 14., 10:32
   ÉRTÉKELÉS: 4

   De a korszerutlen pajtaban es csurben legalabb gondolkodik a nehez korulmenyek ellenere is, az eszet is tudja hasznalni, nem pedig tragya kommenteket ir meggondolatlanul egy luxuslakasbol, mint te!
   A modern istallokba bezarva a tomegtakarmanyozast mar megismerhettuk, az allatnak is kenyelmetlen, egyhelyben folyamatosan labfajosak ezert antibiotikumokat kell nagy mennyisegben rakni az etelukbe, ami a tejukbe, husukba, tragyajukkal a kornyezetbe kerul. A tomegtakarmany meg mutragyaval eloallitott, beltartalmi erteke messze alulmarad a legeloehez kepest, akarcsak egy bolti iztelen zoldseget ha megkostol majd egy hazi kertben termesztettet. Ettol a mutragyas takarmanytol a tejtermek is iztelen lesz es tapanyagtartalma joval alacsonyabb. Aki a boltira van szokva, fogalma sincs milyen, amig meg nem kostolja.
   Az alattarto bacsikak szep lassan kioregednek, meghalnak, fiatalnak sem eri meg 1-2 allatot tartani. Lenezett szakma ez majdnem mindenki szemeben, de itt a kuszobon van az, hogy nincs mas valasztas, mint a nagy allattarto uzemek altal eloallitott termeket fogyasztani, amely tele van gyogyszerekkel, antibiotikumokkal, genmodositott, iztelen vizes lotty. A megbetegedeseken, rak megjelenesen akkor ne is csodalkozzunk

 • User
  Dátum: 2022. április 13., 13:07
  ÉRTÉKELÉS: 3

  a legeltetesi fegyelemrol ne is beszeljunk, ott etetnek es azt etetnek amit akarnak, annyi es olyan kutyat tartanak ahanyat akarnak persze mind szabadon, statuszszimbolum a minel nagyobb testu tajidegen faj tartasa.
  en ezt a gazdalkodasi format az igenytelenseg es fejlodeskeptelenseg fogalomkorevel asszocialom.

  • User
   Dátum: 2022. április 13., 20:09
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Hol sértett meg téged vagy mást ő a legeltetéssel?
   A kutyái be vannak jelentve, chippel rendelkeznek.
   Hány kutyát és milyen fajtát szabad egy ilyen pásztor fiatalnak tartania, hogy szeretnéd megszabni?
   Annyit tart, amennyit tisztességesen el tud látni, ha láncon kötve tartaná akkor itt rinyálnának az állatvédők, hogy kínozza. Szerinted, ha jön a medve akkor a kutya megkötve mit ér? Még a nagytestű kutyát is egy karlendítéssel kiüti, ezért kell több. Egy tacskó szerinted el tudja kergetni a medvét?🤣 Netán egy bischonnal ketten a hegyen is áthajtják?😅
   Mindenki magából indul ki, de ő nem státusz szimbólumként akarja hiányosságát elfedni velük, hanem munkakutyák és hű társak számára. Neki ez a mindennapi öröme, te meg ezt is elvennéd?
   Külsőleg lehetsz gazdag, de szellemileg, empátiában, fejlődésképtelen attól ugyanúgy lehetsz, de ez a fiú veled szemben ha fordítottan is, ha anyagilag nem tehetős és talán sosem lesz az, de elébb áll nálad és sok hasonló magadfajtánál: embert tud maradni a nehéz körülmények ellenére is!

 • User
  Dátum: 2022. április 13., 18:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ember es ember kozott minden szakmaban van kulonbseg, nem mindenik egyforma, igenis vannak tisztesseges juhaszok is.
  Csak abba senki sem gondol bele, hogy milyen nehez munka, emberektol tavol legeltetve, lehet sokaig egyedul meg ket szot sem tudott regebb foleg valtani masokkal. Majdhogynem mintha egy lakatlan szigeten lenne egyesegyedul, igy konnyu a pohar aljara szokni, az ember tarsas leny, ha ki nem mondja is, de o is depresszioba esik, ha neven nem tudja nevezni igy. Amikor a kijarasi tilalom miatt bent kellett a csaladoknak otthon maradni nem olyan regen milyen sokan voltak felhaborodva, hogy idegileg kikeszulnek, pedig otthon nem is voltak egyedul.
  Ejjel nappali muszak, nem akaszthatja fel a kabatjat koradelutan, mert o mara vegzett a muszakkal.
  Medvek, farkasok veszelyeztetik az eletet ejjel is es a juhoknak, vicc, hogy azt gondoljak egy kistestu pincsikutya eleg lenne megvedeni, folyamatosan rettegni, hogy mikor tamadnak.
  Korszerutlenek azert, mert nincs a munkajuk megfizetve, ok nem kapnak ingyen euromilliokat az uniotol, hogy mindent kicsempezzenek, robotizaljanak.
  Akinek allata van ott tragyale is van, a legelokon nincs lehetoseg vezetekes vizhalozatra csatlakozni, megadni a modjat, villany sincs, de azert vannak tisztesseges korulmenyek, lehetoseghez merten.
  Ha meg probalnak modernizalodni, masokkal tartani a kapcsolatot mobilneten akkor itt is olvashato, hogy az emberek irigyek ra, mert neki nem jarhat.
  Maga mit tudna jelenleg kihozni tobbet abbol az arbol ahogy van (illetve nincs) megfizetve sajat erobol?
  O akkor is kell orizze a juhokat, amikor hideg es esso van vagy a tuzo napon is. Reggel a gumicsizmaba fagy bele a laba, de sarban kenytelen azt huzni, delben meg a napsutesben fo benne mar a laba, este megint fagy bele. Neki nincs lehetosege a ruhait a mosogepbe bedobni es a vasalt inget a szekrenybol nyakkendovel felvenni, de az nem jelenti, hogy igenytelen is! Sokan egy napot nem birnanak ki itt a fotelhuszarok kozul.
  Meg egyenkent megfejni oket, majd sajtot kesziteni meg sotetedes elott, hajnalban meg ujra fejni.
  Meg minden ember lenezi oket, megveti, de az ingyen sajtot mindenki ketpofara gyurva milyen finomnak tartja!
  Valamelyik allat orokke beteg, foglalkozni egyedul nem konnyu cseppet sem.
  Most husvetra meg azok, akik megvetik oket dragalni fogjak, hogy a baranyhus 40 lej korul alakul majd, de nekik egy evben ez az egyetlen beveteli forras a csekely sajtkeszites mellett, utana senki sem vasarol. Az oregebb egyedeket valtani meg is kell hagyni az idei baranyok egy reszebol a nostenyeket, sok keson szuletett pedig nem eri el a vagosulyt.
  Ezek csak a fobb dolgok csak egy resze.
  Maga meg orulhet, mert a munkaido lejartaval szabad, azt csinal utana amit akar, nincs felelossege utana. Majd sirhatnak a fotelhuszar kommentelok, hogy miert ennyi a baranyhus amennyi. Becsulje meg, hogy van meg aki elvallalja ezt az aldozatos munkat, hogy maganak az unnepi asztalara baranyhus es tejtermek kerulhessen az onok altal lenezett tisztesseges embertol.
  En meg senkit nem hallottam lebetegedni a pasztorok termekeitol, ellenben most a tele tartositoszeres Kidertojas es tarsainal minden termeket hivnak vissza, mert fertozott, gondolom ott az utolso szog is inox. Hogy van ez megis?
  Mindenhol vannak gazemberek, de nem kell altalanositani.
  On a gyermeket tamogatna, ha pasztorkodni szeretne modernul? Otthonrol is kitagadna szerintem, mert lenezi a kemeny ketkezi munkasembert, aki olyan aldozatokat hoz meg naponta, amirol maga egesz evben egyszer is keptelen lenne lemondania csak almodik rola!

 • User
  Dátum: 2022. április 13., 20:19
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Neki sem ünnepnap, semmi szabadideje nincs, akár éjjel is helyt kell állnia olyan zord időjárásban is télen fagyos hófúvásban, tavasszal és ősszel hideg esőben, nyáron a tűző napon, ahol más irodai dolgozó fél napot sem bírna.
  Legnagyobb tisztelettel emelem kalapom előtte!

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 18:39
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Peldat vehetnenek sokan, hogy onerobol ennyit lehet itthon megvalositani es o elol jar a megvalositasban.
  Akit anyuci es apuci draga bejemvet es vallalkozoi irodaszekbe ultette maga melle es ha interjut keszitenek eloadja a matirt, hogy a 0-rol kezdte es sajat kezemunkaja.
  Hajra Laci, tobb ilyen fiatalra lenne szukseg itthon, aki ilyen alazatos es dolgos, mint te!
  Te vagy a peldakep nem pedig a focistak vagy a politikusok!