Felhívás!

Érkeznek az értesítések

Érkeznek az értesítések Gazdaság

Ezekben a napokban 9 millió fogyasztó kap értesítést az energia-szolgáltatójától, hogy támogatott áron kapja vagy sem az energiát, és ha igen, melyik kategóriába sorolják. Ezt mindenkinek a tavalyi fogyasztási átlaga alapján állapítják meg!

Ez szerint, aki tavaly havonta 100 kilowattnál kevesebb villanyáramot használt, az idén kilowattonként 68 banit kell fizessen az áramért. Aki pedig tavaly átlag 100 és 300 kilowattóra között fogyasztott, annak idén kilowattonként 80 banit kell fizetnie az áramért, míg a 300 kilowattóra felett fogyasztókra nem érvényes az árkorlátozás, ők piaci árat fizetnek. A földgáz esetében azoknak a háztartások, amelyek tavaly évi 1200 köbméternél kevesebbet fogyasztanak, idén kilowattóránként 31 banit fizetnek.

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint, ha a tavalyi átlagfogyasztása alapján valaki bekerül egy támogatott kategóriába, akkor nem kerül át drágább változatba, akkor sem, ha idén többet fogyaszt. Fordított esetben viszont, ha valaki idén tavalyhoz képest csökkenti a fogyasztását és kisebb lesz az átlagfogyasztása, akkor bekerül egy alacsonyabb kategóriába, és jövő év februárjában visszakapja a pluszban befizetett összegeket, vagyis idén érdemes lesz spórolni a villany- és gázfogyasztással!

Nagy-Bege szerint a fogyasztókhoz érkező tájékoztatóban az is szerepel, hogy a szolgáltatója havonta mekkora becsült mennyiséget számláz. Ezt vagy a szerződésben rögzített megegyezés alapján, vagy a korábbi fogyasztások átlaga szerint számolják. Bár tavaly év végén úgy módosult a törvény, hogy a villamos energia esetében a szolgáltatónak kötelező legalább háromhavonta leolvasnia a villanyórák állását, ám ha a három hónapos időszakot túl hosszúnak és bizonytalannak gondolják, akkor legjobb, ha minden hónapban leolvassák az órát, bejelentik az értéket, és a szolgáltató köteles a lejelentett mennyiséget kiszámlázni.

A kormány módosította a villamos energia és a földgáz árának korlátozásáról szóló rendeletet, ami szerint a távhőszolgáltatók nemcsak a fűtésszezonban, hanem nyáron is szabályozott áron kaphatnak földgázt. Nagy-Bege Zoltán szerint ez azért fontos intézkedés, mert nyáron ugyan nem kell fűtést biztosítani, de a meleg vizet akkor is elő kell állítani. A távhő és a meleg víz árszabása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Ha a távhőszolgáltató a nyári hónapokban sem kell a szabadpiaci magas földgázárat kifizesse, ez csökkenti a költségeit – magyarázta Nagy-Bege Zoltán.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 14., 8:47
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Szerintem ár támogatás a több kw fogyasztása esetén volna szükséges, ahol aval fűtenek!! Sajnos minden forditva van!! Aki max 100 _150kw ot fogyaszt, annak könnyebb ki fizetni mint aki 300_400kw ot fogyaszt , ha spórol még akkor is, nemde!?!?

  • User
   Dátum: 2022. április 14., 10:29
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Bár egyetértek, hisz én is többet fizetek, de ettől eltekintve ez kényes, mert nem ösztönöz a spórlásra. Viszont tény, hogy ott, ahol nincs gáz és minden villannyal megy, mert más lehetőség nem nagyon van, az emberek hátrányban lesznek. A segítség egyértelműen a városi tömbházlakóknak szól.

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: -2

  szerintem meg a jovedelemhez merten akinek keves a jovedelme annak a 100 kw is sok lehet kifizetni ha nincs amibol, a legtobben ezek vannak. Aki meg 400 kwot fogyaszt az a fogyasztasaban van mibol takarekoskodjon futeni villannyal mindig messzemenoen a legdragabb volt. Inkabb alternativaban es az energiapocsekolo magatartasan kellene valtoztatnia