Felhívás!

RÖVIDEN

Digitális szakmák jelentek meg

Az információs technológia fejlődése miatt 10 évvel ezelőtt még nem létező munkatevékenységek jelentek meg a hazai cégek kínálatában. Egy munkaerőpiaci elemzés szerint az elmúlt tíz évben megjelent állások között van az ételfutár, a fuvarmegosztó sofőr, a podcastgyártó vagy a teleorvos. Ezek elvégzéséhez digitális készségek és az alkalmazkodási képesség fontosabbak, mint a képzettség vagy a tapasztalat. Az elemzés rámutat, hogy a koronavírus-járvány idején az ételfutár-szolgáltatások fejlődtek látványosan. A futároknak mindössze egy okostelefonra és egy járműre van szükségük, és a teljes folyamat automatizálva van, a megrendelés iktatásától a futár kiválasztásáig és a megrendelő címéhez történő irányításáig. A nagyvárosokban népszerűvé váltak a fuvarmegosztó szolgáltatások is, míg a teleorvosok népszerűségét is a járványhelyzet hozta el Romániába.

Vagyonosodik a romániai lakosság?

A Román Nemzeti Bank szerint tavaly történelmi csúcsra ért a háztartások nettó vagyona. A lakosság vagyonának 75 százalékát az ingatlantulajdon képezi. A jegybank adatai szerint a lakosság nettó vagyona tavaly elérte a 2400 milliárd lejt, ebből ingatlanvagyon 1800 milliárd lej, és nettó pénzügyi vagyon 600 milliárd lej. A nemzeti bank szerint a pénzügyi stabilitás szempontjából fontos, hogy a lakosságnak legyen ellenálló képessége a gazdasági sokkokkal szemben, hiszen ezen múlik a fogyasztás csökkenésének mértéke és a bankhitel-törlesztési nehézségek valószínűsége.

Euró az évtized végén?

A befektetési szakértőket tömörítő CFA Románia felmérése szerint az általuk megkérdezett gazdasági elemzők 77 százaléka úgy vélte, hogy a pandémia okozta gazdasági válság 2022-ig elhúzódik, az államadósság pedig egy év múlva eléri a GDP 52 százalékát. A megkérdezett elemzők 93 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben, és fél év múlva átlagban 4,9741 lejes, egy év múlva 5,0261 lejes euró-árfolyammal számolnak. Az elemzés szerint Románia 2030-ra vezetheti be az eurót az ország hivatalos pénznemeként.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.