Hirdetés
Hirdetés

Egyszerűsítették a munkaügyi bürokráciát

Egyszerűsítették a munkaügyi bürokráciát Gazdaság

Ettől a héttől változott a munkatörvénykönyv, amelyet a mai digitális világ gyakorlatához igazítottak. Eszerint a munkafelügyelők ellenőrzéskor kötelesek elfogadni a munkaadók és munkavállalók között elektronikus formában aláírt munkaszerződéseket, és egyéb munkaügyi dokumentumokat is.

Hirdetés
Hirdetés

Bár az elektronikusan aláírt munkaügyi dokumentumok eddig is érvényesek voltak, ám mindeddig nem volt szabályozva az, hogy ellenőrzéskor papíron vagy elektronikus formában kell-e azt felmutatni az ellenőröknek.

Ettől a héttől a munkafelügyelők a cégnél való ellenőrzés előtt, e-mailben kérhetik az alkalmazottak munkaszerződéseit és egyéb vonatkozó dokumentumokat, tehát azokat a cég nem kell kinyomtatva, papíron bemutassa, számolt be Ördög Lajos. A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint az volt az újszerű megközelítés, amikor elfogadták a munkaszerződéseken az elektronikus aláírást, most viszont az a lényeg, hogy a Munkafelügyelőség ne úgy járjon el, mint a többi állami hivatal, hogy ugyan elfogadják az elektronikus aláírást, de a dokumentumokat mégis papír formában kérik.

Ördög Lajos szerint a most bevezetett lehetőség az otthoni munkavégzést, vagy a hibrid munkát – amikor csak időközönként járnak be az alkalmazottak a munkahelyükre – segíti, hiszen a két félnek nem kell személyesen találkoznia egy dokumentum aláírásához, és nem is kell a papírokat postázni a felek között. Gyakorlatban előfordul, hogy a munkaadó és munkavállaló az ország két különböző részén tartózkodik, ezért nehézkesen működött a munkaügyi dokumentumok aláírása.

A háromszéki munkafelügyelőség vezetője szerint az új módszer egyetlen akadálya az lehet, hogy az elektronikus aláírás Romániában még gyerekcipőben jár. Bár a vállalkozók egy része rendelkezik már digitális aláírással, viszont az alkalmazottak többségének nincs ilyenje. A munkaügyi szakember valószínűnek tartja, hogy a digitális aláírást szolgáltatók kínálnak majd olyan lehetőségeket, hogy egyedi alkalomra lehet megvásárolni az elektronikus aláírást, vagy pedig egyes munkakörökben, ahol többször van szükség a munkaadó és munkavállaló között különböző dokumentumok aláírására, akkor a cég megfinanszírozhatja azt alkalmazottainak.

Kovászna megyében nem tapasztalható, hogy jelentősen megváltozott volna a munkavégzés módszere, ám a munkaadóknál érezhető az a törekvés, hogy úgy tervezik meg a munkafolyamatokat, hogy bármi történik, a munkát vagy annak egy részét akár otthonról is el lehessen végezni. Ördög Lajos szerint a magán- és állami szektorban is vannak olyan munkakörök, ahol működik az otthoni munkavégzés vagy távmunka, ám a megyére jellemző készruhagyártásban vagy más hasonló munkakörben kevés az olyan tevékenység, ami otthonról is elvégezhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük