Hirdetés
Hirdetés

Újra „levágják” a villanyt és gázt?

Újra „levágják” a villanyt és gázt? Gazdaság

Járvány idején a hazai lakosság és vállalkozók hatalmas tartozást halmoztak fel a villany- és gázszolgáltatók fele. Sokan éltek a járvány időszakára bevezetett „védelem” lehetőségével, miszerint a vészhelyzet idején a szolgáltatók nem kapcsolhatják le azokat a fogyasztókat, akik nem fizetik számláikat, így a villany- és földgázszolgáltatóknál mintegy 300 millió lejnyi kinnlévőség halmozódott fel.

Hirdetés
Hirdetés

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint a kormány várhatóan törli a tavaly óta érvényben levő „védelmet”. A szakember szerint figyelembe kell venni, hogy jelenleg is vannak, akik a járványhelyzet és szigorítások miatt olyan nehéz helyzetbe kerültek, így a védelem csak rájuk kell vonatkozzon, nem pedig mindenkire, különösen nem azokra, akik kihasználják és visszaélnek a lehetőséggel, és halogatják számláik kifizetését.

Kilencvennapnyi haladékot kapnak a nemfizetők

A 2020/70-es sürgősségi kormányrendelettel bevezetett védelem miatt a szolgáltatóknak nincs joguk lekapcsolni a nemfizető fogyasztókat, ez viszont ahhoz vezetett, hogy országszinten 209 ezer háztartási és ipari fogyasztó nem fizette ki számláit, a szolgáltatóknak pedig nincs eszközük behajtani kinnlévőségeiket. A kormány indokolása szerint magához tért a hazai gazdaság, csökkentek a koronavírus-járvány negatív hatásai, ezért előkészítettek egy sürgősségi rendeletet. Eszerint, az adósságot felhalmozók 90 napnyi haladékot kapnak, ami alatt törleszthetik adósságaikat. Ebben az időszakban a szolgáltató és a fogyasztó közösen kell megoldást találjon a tartozások kifizetésére, minden esetet egyénileg bírálnak el, és testre szabott adósság átütemezésben állapodhatnak meg.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság helyzetjelentést kért a villany- és földgáz szolgáltatóktól. Ebből kiderült, hogy két fogyasztói kategória van: az ügyfél általában a szolgáltatóval köt szerződést, ám ha annak lejárta után nem újítja meg szerződését, közvetlenül az elosztó hálózatából kapja az energiát. A szakember rámutatott: a járvány előtt is voltak kifizetetlen számlák, ám a közel 300 millió lejes tartozás a „védelem” tavalyi bevezetése következményeként gyűlt fel. Az elemzésből kiderült: szám szerint a lakossági fogyasztók vannak többségben a ki nem fizetett számlák tekintetében, ám a ki nem fizetett energiamennyiséget tekintve a cégek vezetik az adósok listáját.

A gazdasági minisztérium kérésére az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság véleményezte a törvénytervezetet és köztes megoldást javasol. Nagy-Bege Zoltán szerint teljes mértékben nem értenek egyet a védelem megszüntetésével, hiszen vannak olyan fogyasztók, akik a járványhelyzet miatt fizetésképtelenek, ezért fontosnak tartják, hogy a védelem csak rájuk vonatkozzon. Ugyanakkor a hatóság szorgalmazza, hogy az adósok kapjanak hosszabb türelmi időt – 90 napot – a számlák kifizetésére, és csak azt követően legyen joga a villany- és gázszolgáltatóknak, hogy kényszerítésként lekapcsolják a nem fizető fogyasztókat a hálózatokról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 28., 6:10
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A fizikai szemelyek sajnos a penzt nem igazan tudjak befektetni, hogy valosagos hasznot termeljen maguknak, mig a jogi szemelyek minnel kesobb fizetik ki a szamlajukat annal hosszabb ideig forgatjak a toket. A kereskedelemben a megszokott “adaos comercial” 30% korul mozog, tehat egy 90 napos turelmi idoszak, valosagos arany banya a cegeknek.

 • User
  Dátum: 2021. július 30., 23:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hat dragitsak meg megjobban akkor biztis mindenki ki fizeti a fizetesbol ki gizeti a kozkoltseget es es nem marad meg kenyere vslose de a fizeteseket nem emelik mocskos gazemberek ki szedik a nepnek a zsebebol az utolso 5 bsnit is.